IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
13:42 | 31 юли 2018
Обновен: 07:07 | 17 март 2024

Пъстър карнавал събра деца в библиотеката

И тази година през целия месец юли варненчета се включиха в различни творчески ателиета

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

За поредна година инициативата на РБ „Пенчо Славейков“ – „Ваканция в библиотеката“ предложи на варненчетата интересни занимания през целия месец юли. Те бяха в отдел „Изкуство“ и Детския и средношколки отдел всеки вторник, сряда и четвъртък. „Ваканция в библиотеката“ е традиционна инициатива за нас. Ние се стараем с помощта на игри, забавления, ателиета, майсторене във вид на рязане, лепене, изработване на различни материали, свързани с четенето да насърчим децата не само да посещават библиотеката , не само да я възприемат като място за игра, но също така да я възприемат и като място за творчество“, коментира директорът на РБ „Пенчо Славейков“ Радка Калчева пред екип на телевизия „Черно море“. Тя подчерта, че инициативата определено дава резултат, тъй като с всяка година се повишава броят на децата, които посещават библиотеката. „Статистическите показатели и за първото полугодие на 2019-а са обнадеждаващи“, допълни тя.

 

По традиция „Ваканция в библиотеката“ приключи с пъстър карнавал в последния ден от месеца.

 

„Благодаря на всички за това, че се включихте, че ме научихте да се усмихвам и да се забавлявам като децата. Надявам се, че сте видели и тази година библиотеката в една различна светлина“, обърна се към децата завеждащият отдел „Изкуство“ Росица Тодорова. Малките участници във „Ваканция в библиотеката“ бяха впечатлени от различни неща. „Писахме на машини, писахме с индиго и с мастило“, разказа едно от момиченцата. Други определиха като най-атрактивен кукления театър, който са разиграли в библиотеката. Имаше също ентусиазирани от изработването на оригами, пана и мозайки. На мен ми хареса всичко, обобщи друго от децата.

 

Момченцата и момиченцата пристигнаха за карнавала, маскирани като любимите си приказни герои. Повечето малки дами бяха избрали да се облекат като принцеси, но не липсваше и такива, които искаха да са Пипи Дългото Чорапче или пирати. Историята на Пипи се оказа любима на много от тях, както и тази на Хари Потър и Малкия принц. Специално за пъстри карнавал пристигна Оранжевата фея, която зададе на децата приказни въпроси, а за тези, които отговаряха правилно имаше и награди. Малчуганите се включиха в различни весели игри и си обещаха да се срещнат в библиотеката отново наесен.  

ПОЛИНА ПЕТРОВА

Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ​

 

Няколко района във Варна остават без вода днес, 31 юли

Коментари

Новини Варна