IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
11:50 | 21 август 2018
Обновен: 08:18 | 25 април 2024

15 души пострадаха от морски дракон

Ако не се потърси навременна помощ, може да се стигне до сериозни проблеми с ръката или стъпалото, предупреждават токсиколози

По материала работи: Слав Велев
15 души пострадаха от морски дракон

СТАВРИ ТАРГОВ

15 души са убодени от морски дракон от началото на годината. Това съобщи пред тв „Черно море“ доц. д-р Снежа Златева, началник на клиниката по токсикология във Военноморската болница във Варна. Рибата прилича на попче и лесно може да бъде сбъркана. Най-потърпевши от нея са рибарите, които не могат да я идентифицират веднага. При опит да я откачат от кукичката, тя се мята и ги убожда по ръката. Най-добрата профилактична мярка в случая е раничката да се полее с гореща вода от термос, съветва доц. Златева. Рибарите знаят, че трябва да дойдат в клиниката и да получат пълен обем лечение, за да се избегнат усложнения, добави тя. Едно от тях е невъзможността за свиване на ръката. През годините има и 4 -5 случая на пациенти, настъпили морски дракон в пясъка. Практиката показва, че е възможно мястото на убождане на стъпалото да остане безчувствено, каза още токсиколог № 1 на Варна. Шиповете на тази риба съдържат токсини, които потискат локалния имунитет.

 

Убождане е възможно, дори и когато морският дракон бъде размразен от камерата, за да бъде почистен. Затова домакините трябва да бъдат много внимателни.

 

Всяка година във Варна и региона има средно между 40 и 60 случая на убождане от морски дракон. През м.г. те са били около 20.

 

През последните 27 години във Варненско е имало само 3 – 4 случая на хора, пострадали от риба скат. Тя е дънна и срещата с нея е малко вероятна. Затова пострадалите са предимно хора, които са я преследвали, обясни доц. Златева.

 

 

Тя успокои, че медузите в Черно море не са опасни. Те са два вида и се появяват в края на лятото и началото на есента. Истината е, че токсинът, който съдържат, е опасен, но с малките си пипала трудно могат да пробият човешката кожа, особено окосмената. Рискови за хората са опарването по очите или по меките части на тялото, най-вече при нудистите. Нашето море е много по-безопасно в сравнение с другите и трябва да му се наслаждаваме повече, обобщи шефът на варненската токсикология.     

 

Библиотека „Рапана“ с видеонаблюдение

Коментари

Новини Варна