1 661 новородени във варненската АГ болница от началото на годината
48 са двойките близнаци до момента
Публикувана: 9 Sep 2018 | 16:50

1661 новородени деца са проплакали във варненската АГ болница от началото на годината досега, каза за Медийна група „Черно море“ проф. д-р Емил Ковачев, управител на АГ болницата в морската столица.

 

„Тенденцията за този период е добра. За сравнение – 2178 раждания имаме през 2017 г. Няма как в този месец на годината да направим трайна статистика.

 

В последните години раждаемостта спазва определени равнища. Връщайки се по-назад има драстичен спад. България е сред лидерите в Европейския съюз по отрицателни демографски показатели. През 2010 г. ражданията са били 75 513, а през 2016 г. – 64 984, т.е. грубо 10 000 раждания по-малко“, изтъкна проф. Ковачев.

Увеличаването на възрастта на родилките е тенденция не само у нас.

 

„Родилките първо определят за приоритет своето кариерно развитие. После мислят за раждане. Най-възрастната е на 50 г. (както и през 2017 г.), а най-младата е на 15 г. от началото на 2018-а.“, разкри управителят на АГ-то.

 

„Благодарението на събирането на капачки се сдобихме с реанимационен кът за първична реанимация на новородени. Получихме дарение от холандски благотворителен фонд модерни автоклави за стерилизация на инструменти, консумативи. Те редовно ни помагат.

 

Миналата година получихме нов модерен рентгенов апарат. Това е огромна помощ за болницата“, коментира още проф. Ковачев.

 

„Винаги имаме нужда от нови кувьози – за специализираното неонатологично отделение с ІІІ ниво на компетентност, модерни монитори, анестезиологичен апарат“, изтъкна той.
 

 

В момента стартира частичен ремонт в АГ болницата.

 

„Община Варна отпусна средства за апаратура и частичен ремонт. Ще се реновират частично главните отделения, смяна на дограмата, вътрешни ремонти – неонатологично и хирургично отделение. Финансовата рамка е 1,293 млн. лв.“,
 

 

Преждевременно родените деца до 7 септември са 215.

 

„Процентът е сходен през годините – около 10%. В големите болници като нашата и столичните процентът е по-голям около 14% – тук се съсредоточава патология на ражданията. Този процент се пази непроменен през годините.

 

По-нисък е само в скандинавските страни. А най-малкото родено при нас бебе е 610 грама. За него се полагат за него всички грижи, върви на подобряване. Дълготрайна прогноза обаче е трудно да се даде. Триплодни бременности нямаме.

 

От началото на годината се родиха 48 двойки близнаци. Голяма част са от асистираната репродукция, която навлиза все по-сериозно“, завърши проф. Ковачев.

 

НИНА РУСКОВА

Коментари ( 0 )