IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
14:43 | 18 септември 2018
Обновен: 15:32 | 18 април 2024

Ползите от гроздето и виното демонстрират специалисти в к.к. „Св. Св. Константин и Елена“

Празниците на напитката на боговете ще продължат в най-стария ни курорт до 25 септември

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

Със спа процедури и лечебни терапии с грозде, дегустации на вина от варненския регион и лекции отбелязват 110-годишнината на най-стария курорт в България. Празници на гроздолечението и виното започнаха в к.к. Св. Св. Константин и Елена и ще продължат до 25 септември.  С презентации на винопроизводители от Варненския регион и дегустации на вина, туристите имат възможност да опитат селекция от най-хубавите вина – бяло, червено и розе, произвеждани в лозарските райони по Черноморието. Почиващите туристи в хотелите на курорта, както и гости на празника научават любопитни факти от историята  – за това, че през 30-те години на 20 век тук е построена първата гроздолечебна станция в България, която предлагала съчетание на гроздолечението с морелечение и с всички благоприятни природни и климатични фактори на мястото.

 

Интересното е, че в последно време повече мъже се интересуват от релаксиращи процедури. Това каза Атанас Атанасов – масажист в Aquahouse Thermal & Beach. Специалистът демонстрира процедура с гроздолечение. „Освен много приятна, процедурата е и полезна, сподели масажистът. Казва се „Кюве специал“. Лекият масаж има и антиоксидантно действие. Продуктът, който е в билковите торбички прониква през кожата и неутрализира свободните радикали и подпомага по-лесното изхвърляне на токсините. Процедурата има релаксиращо, освежаващо и тонизиращо действие. В билковите лапички са полезните вещества от гроздовите семки, които се преработват и допълват с минерали и витамини. Процедурата продължава 75 минути. От нея се възползват мъже и жени от 30 до около 60 г.“ – допълни специалистът.

 „Много са ползите от консумацията на грозде, сок и вино – отбеляза доц.  Дарина Найденова – лектор специалност „Хранене и диететика“. От една страна е удоволствието от тази вкусна храна и приятна напитка. Консумацията на есенния плод е препоръчителна както за здравите хора, така и за страдащи от различни заболявания.  Добре е да се ползва вино от червени сортове в умерени количества. При сърдечно съдови заболявания напитката на боговете намалява риска от коронарни инфекции, инсулти и инфаркти. Сортовете каберне и мерло са  с високо съдържание на биологично активни вещества. В медицината се  използва под формата на добавка. Ползват се и при деменция и в анти-ейдж терапията. Има мощни антиоксиданти в тъмното грозде и някои вина. Гроздето се използва и при заболявания на черния дроб, бъбреците, хранослимателната система, слабост на съдовата система, венозните стени, при разширени вени, хемороиди и др.

Има заболявания, при които трябва да се внимава. Гроздето е един от най-калоричните плодове. При метаболитни проблеми, захарен диабет и затлъстяване трябва да се ползва в малко количество. Безопасно количество е две шепи грозде на ден. При деца, бременни и кърмещи жени, както и при и спортисти е добре да се консумира повече грозде за възстановяване на силите“ – допълни доц. Найденова.

 

В миналото гроздолечението било много популярно сред чуждестранните летовници, които идвали в курорта от Виена, Прага и Будапеща по лекарско предписание. В края на терапиите летовниците били изпращани с пакет грозде като подарък и приятен спомен от пребиваването им в Св. Св. Константин и Елена. И днес традициите в гроздолечението се прилагат в много ог СПА центровете към хотелите на курорта. Гостите на празниците ще имат възможност да се насладят на различни лечебни и СПА терапии с грозде, гроздови продукти и винени вани с минерална вода.За терапиите се използват органични гроздови продукти и автентични рецепти. Винените процедури и вани, съчетани с възстановителните свойства на термалната минерална вода в курорта, спомагат за общото укрепване на организма и подобряване на различни състояния при проблеми със сърдечно-съдовата система, опорно-двигателния апарат и функционалната нервна система.

Празниците на гроздолечението и виното се осъществяват с финансовата подкрепа на Община Варна.

 

Ели Маринова

снимки Пламен Гутинов

 

С 6% повече руски туристи са посетили страната ни от началото на 2018 година

Коментари

Новини Варна