IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
15:41 | 20 септември 2018
Обновен: 16:53 | 3 април 2024

34 млн. лева ръст на приходите от туризъм по Северното Черноморие

Това каза вицепремиерът Валери Симеонов във Варна

По материала работи: Борис Проданов
Снимка Пламен Гутинов

Оборотите по северното черноморие през отминаващото лято са с 34 млн. лева повече в сравнение с 2017 г., стана ясно по време на областния координационен съвет по туризъм. „Това показва, че дъждовния юни и отчасти юли фактически не са повлияли върху посещаемостта на нашето чудесно черноморско крайбрежие“, отчете вицепремиерът Валери Симеонов.

 

Той беше категоричен, че резултатите от лято‘2018 са много добри във всяко едно естество. Така например от МВР са отчели сериозно намаление на нарушенията и престъпленията по време на сезона. „Грабежите например са с около 20-25% по-малко в сравнение на 2017 г. Имаме повишение на разкриваемостта от 40-50%. Кражбите са със 100 по-малко. По отношение на престъпленията свързани с патентни марки и нарушение на интелектуалната собственост имаме намаление с 50%, като са конфискувани стоки за около 1 млн. лева. Миналата година са били към 2 млн.“, съобщи още Симеонов.

 

За трите летни месеца от НАП са извършили общо 9600 проверки, като събираемостта на данъците се е вдигнала с 8%. „Само приходите от ДДС са се увеличили с 19 млн. спрямо юни-август 2017 г. Интересното е, че са извършени също проверки на 302 луксозни автомобила, като очакваме резултати до седмица-две. Колко от тях отговарят на приходите на лицата, които са ги управлявали или които са им собственици. Имаме също с 24 млн. увеличение на внесените осигуровки на заетите в туризма за трите летни месеци“, обобщи също вицепремиерът. По време на лятото са запечатани общо 64 заведения, като броя на административните нарушения е намалял 3 пъти.

 

По време на координационния съвет стана ясно също, че Агенция „Митници“ са задържали 7 тона нелегален алкохол. Отчита се ръст на конфискуваните цигари без бандерол. От Регионалната здравна инспекция пък съобщиха, че не са регистрирани никакви завишения над допустимите норми за чистотата на морската и на питейната вода.

 

От Българската агенция по безопасност на храните са извършили общо 1600 проверки по време на лятото, като са съставени 35 акта. „За 2017 г. са били 1100 проверки с 45 акта, което говори за една по-голяма дисциплинираност сега. Общо са спрени 6 заведения през това лято, а конфискуваната и унищожена храна е около 300 кг. Като цяло навсякъде се забелязва намаление на нарушенията“, допълни Валери Симеонов.

 

„Резултатите еднозначно показват, че е правилно, когато институциите не се събират само в началото и края на сезона, а работят заедно по време на цялото лято. Надявам се догодина институциите да продължат да обезпечават все така успешно летния сезон. Това е важно за варненци и гостите на града“, заяви пък кметът на община Варна Иван Портних.

 

Никола Димитров

 

Още по темата: Валери Симеонов: Сезонът върви много добре

Коментари

Новини Варна