IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
10:02 | 22 септември 2018
Обновен: 04:03 | 25 април 2024

В парка в „Аспарухово“ днес представят спектакъла "Българската армия от Аспарух до наши дни"

Над 300 души ще участват във възстановките с техника, въоръжение и снаряжение от различни периоди на историята ни

По материала работи: Слав Велев
В парка в „Аспарухово“ днес представят спектакъла "Българската армия от Аспарух до наши дни"

Военният спектакъл "Българската армия от Аспарух до наши дни" ще бъде представен дне от 11 ч. до 15 ч. в Аспаруховия вал на парка на „Аспарухово“ . Поводът е 110-годишнината от обявяване Деня на Независимостта и 140 години от създаване на Българската армия.

 

Във възстановките ще участват над 300 души от различни организации. Спектакълът е ретроспекция на Българската армия и ще бъдат представени събития, облекла, въоръжение и снаряжение от най-важните периоди на историята й. Ще бъдат пресъздадени конна езда, битки, стрелби с лъкове и огнестрелни оръжия, гранати, боравене с хладно оръжие и много други. Сред автентичните предмети ще са мотоциклети с кош с картечници от Втората световна война. Първи ученически гвардейски отряд от Кърджали ще изпълни танц със саби. Ще има и демонстративен десант на парашутисти от вертолет на специалните сили на ВМС, съобщи флотилен адмирал Георги Пенев. Ще бъдат показани и реплики на български бойни знамена.

 

Програмата ще започне с изпълнението на сегашния и стария химн на България.

 

Една от целите ни е да покажем, че българският дух и духът на армията е жив и да запалим интереса на младите към военното дело, съобщиха от организационния комитет. Всичко е направено така, че да бъде интересно и за малки, и за големи и да се превърне в празник, добавиха оттам. Във връзка с това са взети всички необходими мерки за безопасност.

 

Коментари

Новини Варна