IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
14:24 | 16 октомври 2018
Обновен: 04:48 | 25 април 2024

Броят на неохраняемите плажове е намалял с 25%

Интерес към България има вече и от туристи от Норвегия, САЩ и Испания

По материала работи: Слав Велев
Броят на неохраняемите плажове е намалял с 25%

Броят на неохраняемите плажове е намалял с около 25 на сто в последните 3 години, като в момента действащите договори за концесии и наем на ивици са 144, съобщават от Министерството на туризма. Приходите от всички през настоящата година са общо над 16,3 млн. лв., като се очаква да нараснат до 19 млн. лв. От концесии сумите са над 8 млн. лв. и прогнозираме да възлязат на над 10 млн. лв., допълват от там.

 

През летния сезон са извършени над 300 проверки. Изводът ни е, че концесионерите и наемателите все по-стриктно спазват закона, качеството на предлаганата услуга се подобрява, обобщи министър Николина Ангелкова. Наложените глоби и санкции са в размер на над 600 хил. лв., от които са платени повече от 350 хил. лв. Министърът посочи, че най-често констатираните нарушения са свързани с водно спасяване- писна на достатъчно спасители или оборудване за постовете. Наблюдава се и спад при сигналите от туристи, които министерството получава на специалната телефонна линия, заяви министърът. Оплакванията това лято са около 250 при над 400 през лято 2017 г. 

 

Вървим с изключително добри темпове при провеждането на процедури за отдаване на концесия на плажове и през 2018 г. сме приключили 28 търга, каза министър Ангелкова. Тя уточни, че в плана за следващата година е заложено отдаване на над 39 плажа.

 

Важно е да се отбележи също, че през лятото интерес към България има и от страни извън традиционните чужди пазари, което показва, че страната ни се превръща във все по-предпочитана дестинация за летен туризъм, коментира министър Ангелкова. И уточни, че такива са държави като Норвегия, САЩ и Испания, които са ни пряка конкуренция.

 

 

Варненец поведе експедиция срещу пластмасата

Коментари

Новини Варна