В топлото време: Следете за срока на годност и състоянието на храните 

В топлото време: Следете за срока на годност и състоянието на храните 

През топлите месеци хората трябва да бъдат изключително наблюдетелни за срока на годност и състоянието на храните, които закупуват както от магазините, така и от временните обекти, предупреди основателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова по Bulgaria ON AIR. 

Тя разказа за постъпил до нея сигнал на дама, която е взела руска салата от една от големите вериги за хранителни стоки. Когато жената се прибрала вкъщи и отворила кутията, видяла, че салатата е мухлясала и е започнала да прокисва. Тогава установила, че срокът на годност е изтекъл преди цели 7 дни. 

По препоръка на „Ние, потребителите“ на другия ден се върнала в магазина със салатата и касовата бележка и си получила обратно парите. Преди това обаче е имало размяна на реплики. Представител на търговския обект я е попипал защо купува стоки с изтекъл срок на годност, но тя уверено отвърнала – „А, Вие, защо продавате стоки извън срока им на годност“. Въпреки че е успяла да реши казуса си, подала жалба и към Българска агенция по безопасност на храните, за да извършат проверка. 

„Дано вече да продават стоките в срок на годност, а тези с изтекъл да ги махнат от рафтовете в магазина, че да не се случи същото и с друг човек“, пише в обратна връзка до „Ние, потребителите“ гражданката. 

Габриела Руменова посочи, че бързо развалящите се храни крият най-голям риск от хранително отравяне – яйца, месо, салати, млечни продукти, но и плесенясали плодове и зеленчуци. Тя насърчи потребителите да следят за срока на годност и за индикациите, които могат да издадат процеси по разваляне на продукта – миризма, лош послевкус, лепкавост и нарушена консистенция. Подчерта обаче, че наличието на някои бактерии не водят до подобни промени и това би затруднило потребителите. Тъй като те най-вероятно невинаги успяват да проследят срока на годност на продуктите и тяхното състояние, законодателят е вменил задължението на търговците на храни да се грижат винаги да продават стоки в срок на годност и да ги съхраняват правилно. 

„Ако са с изтичащ срок и все още могат да се консумират без риск за здравето, те трябва да бъдат отделени на други места и това да е ясно за потребителите. Те трябва да знаят до кога стоките са годни за консумация без риск за здравето“, подчерта експертът.

Храните в насипно състояние също трябва да имат посочен срок на годност, отбеляза още тя. 

Касовата бележка трябва да се пази, докато не приключи консумацията на продукта и дори малко след това, за да проследим дали няма да има последствия. Ако продуктите са били негодни за консумация, имаме право да получим обратно парите си, като проверки на БАБХ, включително лабораторни и документални, могат да докажат състоянието на продадените стоки. 

Новини

Коментари

България
Водещи новини
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата