IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
15:00 | 12 ноември 2018
Обновен: 16:00 | 16 април 2024

Мръсният въздух съкращава живота ни с 2,5 години

Всяка година у нас се регистрират 4 000 нови случая на рак на белите дробове

По материала работи: Ставри Таргов
Мръсният въздух съкращава живота ни с 2,5 години

По данни на ЕС замърсеният въздух съкращава живота на българите средно с 2,5 години. Това съобщи доц. д-р Николай Цонев, ръководител на клиниката по медицинска онкология в УМБАЛ „Света Марина“ във Варна.

 

Поводът бе инициативата на фармацевтична компания „Здравето на природата е твоето здраве“, която се подкрепя от университетската болница. Тя се провежда през ноември, когато се отбелязва Месецът за борба с рака на белия дроб.

 

Доц. Николай Цонев.

 

България е първа по замърсяване на въздуха в ЕС, което е една от основните етиологични причини за този вид карцином, посочи доц. Цонев. Най-засегнати в това отношение са София и Русе.

 

Във Варна положението е сравнително по-добро, благодарение на морето и на постоянния бриз, добави той. Освен това ги няма мощните заводи в Девня, по-ниски са и нивата на радон в сравнение с другите градове.

 

Ракът на белите дробове е социално-значимо заболяване, което е водеща причина за смъртност при мъжете. Всяка година у нас се регистрират 4000 нови случая, в света те са около 2 млн. Затова е много важно да се подкрепят кампании срещу замърсяването на въздуха, каза още онкологът.  

 

Ставри Стефанов

 

 

 

Коментари

EdwardEmirm ( преди 1 година )
Доставка закиси азота в Москве https://***/3I9OX1U Привезм веселящий газ круглосуточно. Звоните по телефону.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна