IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
13:52 | 12 ноември 2018
Обновен: 20:59 | 23 април 2024

Няма данни накъде поемат студенти от БГ диаспората след завършването на наши ВУЗ-ове

Студенти с български корен се срещнаха с вицепрезидента Илияна Йотова във Варна

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

Да споделят конюнктурните проблеми, с които се сблъскват у нас и да отговорят на въпросите защо са избрали да се обучават тук и как виждат професионалната си реализация с българска диплома. За това се срещнаха във Варна с вицепрезидента Илияна Йотова студенти от българската диаспора, които учат в България по силата на ПМС № 103 и на ПМС № 228. В неформалния разговор с екипа на вицепрезидента, младите хора споделиха част от неудобствата, които срещат, идвайки да учат у нас. Александър от Молдова предложи да се улеснят процедурите по удостоверяване на произхода и легализацията на актовете за раждане, както и да се направи общ образец, който да се попълва от всички студенти. Регина от Украйна предаде молбата на свои сънародници отново да се върне документа за постоянно пребиваване в страната ни, който в момента започва като временен документ. По време на разговорите стана ясно, че обучението на ученици от нашата диаспора по български език в украинските градове е недостатъчно.

 

„Това е първата ми публична среща, която  провеждам със студенти, които учат по 103-то постановление, каза вицепрезидентът Илияна Йотова. Неслучайно избрах Варна, защото от тук дойде първата покана. Няколко ВУЗ-а имат  желание да се срещна с тези млади хора. Искам да науча как избраха за тези университети, кое ги накара да дойдат да учат в България, как виждат перспективата си след завършването на университетите, имат ли предложение за работа, свързват ли бъдещето си с оставането в България? Тези срещи са част от поредица срещи със студентска аудитория, които правя в страната. Преди лятото попитах студенти как според тях протече българското председателство. За мое удовлетворение видях срещу себе си информирани хора, критично, но и позитивно мислене. Това е втората среща. Тя ще бъде със студенти от българската диаспора. Ще направим и среща със студенти, които учат в западните ни университети – в Благоевград. Накрая  всичко, което чуем, ще предадем на съответните институции“ – отбеляза вицепрезидентът.

 

Около 2000 студенти от българската диаспора учат у нас. „През тази година бяха завишени квотите, тъй като има голям интерес. Само преди месец обиколих българските села с компактно българско население извън граница, ходих в Болградската гимназия, както и в Одеса. Това, което аз наблюдавам там не е достатъчно. Малка е информираността по отношение на нашите университети и специалностите, които те предлагат, допълнителните магистратури и обучения. Има несъвършенства и от наша страна, които трябва да бъдат изгладени. Например късната реклама, която  ние правим за тези ВУЗ-ове.  За съжаление почти 2 години моите усилия да науча каква е реализацията на тези хора след завършване на нашите университети удариха на камък. България инвестира в тези студенти, даваме стипендии, а нямаме информация на национално ниво какво се случва с тях. Напълно наясно съм, че не можем да ползваме имена, но поне бройката бих искала да знам“.

 

По думи на Илияна Йотова, има проблем с преподавателите по български език в много университети, както и в съботно-неделните училища в страните, в които живее българската диаспора.

 

На срещата във Варна присъстваха студенти от Украйна, Молдова, Румъния, Македония, Сърбия и Албания. Ректорът на ИУ - Варна проф. д-р Пламен Илиев отбеляза, че тези млади хора избират Варна първо заради локацията  и после заради качеството на образованието в морската столица.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

Четете още: И. Йотова: Държавна регулация на цените на горивата ще успокои напрежението в страната

 

 

 

Коментари

Новини Варна