IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Избрано
13:20 | 12 ноември 2018
Обновен: 02:48 | 11 април 2024

И. Йотова: Държавна регулация на цените на горивата ще успокои напрежението в страната

Протести ще има, ако бюджет 2019 не промени неравенството и бедността, според вицепрезидента

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

Дали ще ескалира напрежението след протестите, зависи от това колко бързо и адекватно се вземат решенията от изпълнителната и законодателната власт. Хората искат реални решения на проблемите. Това каза във Варна вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя е в морската столица по повод неформален разговор с младите хора от българската диаспора, които учат в България по силата на ПМС № 103 и на ПМС № 228.

 

"Хората искат нормални цени на горивата, поне средно-европейски. Това зависи и от държавата, защото може да има държавна регулация. От една страна е цената на петрола в световен мащаб, но от друга – страната може да подпомага своите граждани и е въпрос на национална политика. Това може да стане, без да се счита за държавна помощ и удар по европейската конкуренция, за да не попадаме под ударите на Европейската комисия. Държавата има такива възможности", отбеляза вицепрезидентът.

 

„Идвайки насам, чух финансовия министър г-н Горанов, който каза, че въпреки протестите, няма  да се намали данъка върху старите коли и гражданската отговорност, защото от 6 до 10 лв. за най-старите коли не бъркали чак толкова в джоба на българина. Ако това е единственото повишение, няма да е проблем за него, но за съжаление, не е единственото. Предстои второ четене на бюджета. За мен основният закон на държавата, след конституцията, е как ще изглежда бюджета за 2019 г. Ако там тези проценти са регулирани, българските граждани могат да бъдат спокойни. Ако пак този бюджет не залага никакви промени и не се опита да регулира неравенството и бедността в България, протести ще има“ – категорична е Илияна Йотова.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

Четете още: Няма данни накъде поемат студенти от БГ диаспората след завършването на наши ВУЗ-ове

 

Коментари

Новини Варна