IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
13:11 | 20 ноември 2018
Обновен: 09:25 | 23 април 2024

Нова технология открива преди другите рак на гърдата

С нея работят вече в ДКЦ 5 „Света Екатерина“ във Варна

По материала работи: Ставри Таргов
Нова технология открива преди другите рак на гърдата

Нова технология открива преди другите рак на гърдата във Варна. За първи път извън столицата - в ДКЦ 5  „Света Екатерина” във Варна се предлага възможност за изследване чрез най-съвременния познат метод за ранна диагностика на този вид злокачествено заболяване, съобщи управителят д-р Галинка Павлова. Апаратът е купен със собствени средства на лечебно заведение и при него няма облъчване.

 

Изследването се основава на контактна термография с течни кристали. Един от сигналите за наличие на рак на млечната жлеза може да бъде повишената температура на кожата. Именно за тези отклонения ще следи новият апарат за диагностика. За няколко минути се генерират 45 термографски образа, които се изпращат за анализ от изкуствен интелект в база данни на сървъра на фирмата в Полша. Резултатите за анализ се получават в рамките на няколко минути, обясни д-р Павлова.

 

Голямото предимство на иновативната методика е и възможността да се откриват злокачествени образувания, които остават невидими за ултразвука. Технологията позволява да бъдат засичането на образувания в млечната жлеза още в най-ранен стадий на развитие с размер от едва 3 мм. Диагностициран в такава фаза, ракът на гърдата е напълно лечимо заболяване, при това без външни белези, припомнят специалистите.

 

Изследването засега не се поема от НЗОК. Времетраенето му е около 20 минути.

 

Надяваме се в близко време с помощта на община Варна да направим още една успешна профилактична програма за жените в морския ни град, каза още д-р Павлова.   

 

Ракът на гърдата е най-често срещаното онкологично заболяване при жените. То е на второ място по причиняване на смърт. В световен мащаб се наблюдава увеличаване на заболеваемостта с около 1%, като се наблюдава тенденция да се открива у жени на все по-малка възраст.

 

Причина за това са редица фактори, но най-голямо отражение дава начинът на живот на съвременната жена: късно раждане, използване на хормонални контрацептиви, начин на хранене, висока степен на стрес в градски условия и др.

 

Годишно в България се регистрират около 3900 нови случая, а средно между 1300 и 1400 българки умират всяка година от това заболяване.

 

Според някои специалисти случаите на рак на гърдата в България при жени на възраст между 30 и 35 години се увеличават, а най-младата пациентка с тази диагноза у нас е едва на 14 години.

 

Ставри Таргов

 

Коментари

Новини Варна