IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
15:05 | 11 декември 2018
Обновен: 10:50 | 9 април 2024

Поскъпва билетчето за вход на зоопарка

Предстои разширяване на клетките на големите котки

По материала работи: Слав Велев
снимка: Ели Маринова

Лека актуализация на цените на входното билетче за варненския зоопарк ще бъде направена през следващата година. Това става ясно от предложение на кмета на Варна Иван Портних,  отправено до Общински съвет и неговия председател. Децата до 3 годинки ще продължат да влизат безплатно, малчуганите от 3 до 7 години ще плащат по левче, учениците от  7 до 18 г. – 2 лв., възрастните – 3 лв. Пакетен билет за семейство с деца до 18 г. ще бъде 6 лв. Груповите посещения на деца и пенсионери над 15 души ще бъде 1 лев. За влизане в контактната зона ще се заплаща по 2 лв. за 10 минути. „Тази актуализация ще влезе в сила след съответното гласуване, каза директорът на зоологическата градина Иванка Стоянова. Цените са и ще продължат да бъдат символични. Така и трябва да бъде. Варненският зоопарк е един от най-посещаваните в страната, а цената за вход не е променяна от 2012 г. За справка – за тази година зоологическата градина на София, в която има много повече животни и е 10 пъти по-голяма от нашата има 320 000 посещения, докато варненската има 160 000 посетители. Издръжката на животните поскъпва и това налага лекото покачване на цените“ – каза още директорът.

 

По нейни думи за зимата зоопаркът е добре подсигурен с общински обществени поръчки. Не липсват и дарители. Има топлина, храна и вода за всички питомци. По отношение на ниската цена от 50 ст. г-жа Стоянова отбеляза, че чуждите туристи са изразявали недоверие, че ще видят нещо интересно на входа, след като разбирали сумата, която трябва да заплатят за билетче. Всички обаче на излизане са си тръгвали доволни и усмихнати като са изразявали адмирации за персонала и дозата уют. През изминаващата година е направен голям ремонт на стойност 80 000 лв. в сектор тревопасни като са обновени къщичките. За около 38 000 лева е поставено цялостно видеонаблюдение.  Догодина предстоят ремонти.

 

Оказва се, че има недобросъвестни хора, които преминават клетките и дразнят животните.

 

Камерите са уловили в събота (8 декември) нарушител, който влязъл в клетката на маймуните и ги почерпил с пуканки.

 

„За съжаление част от смъртните случаи на животни се дължат именно на човешката злоупотреба с пуканки, солети и бонбони. Тази криворазбрана „обич“ е опасна за нашите питомци. На 21 декември в 11 ч. дядо Коледа ще донесе лакомства на животните“, анонсира още Иванка Стоянова.

 

За всички посетители, които се терзаят заради тесните клетки на големите котки е новината в аванс, че площта около сегашните им клетки ще бъде максимално разширена. Тепърва предстои преосмисляне и промяна на остарялата концепция от 60-те години на 20 век, която ползва клетъчния модел. Припомняме на тези варненци, които украсяват домовете си с живи елхички, че след Нова година могат да ги занесат в зоопарка за храна на животните. Ако елхите са в саксии, те могат също да бъдат занесени в зоната на зоокъта, където ще бъдат засадени.

Ели Маринова

Снимки авторът

 

Делото за трафик на 16 т прекурсори за наркотици влезе в съда

Коментари

Новини Варна