IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
13:59 | 13 февруари 2019
Обновен: 10:43 | 15 април 2024

Митрополит Гавриил: Не бива децата да се взимат от родителите си за щяло и нещяло

Ловчанският свети отец е във Варна за 50 годишния юбилей на митрополит Йоан

По материала работи: Слав Велев
Митрополит Гавриил: Не  бива децата да се взимат от родителите си за щяло и нещяло

Ловчанският митрополит Гавриил е инициирал качването на сайта на Светия синод позиция относно стратегията за детето. Припомням, преди няколко дни на сайта на синода беше публикуван текст, от който става ясно, че църквата не приема забраната за физически наказания за децата и отрича правото на жената на аборт. Митрополит Гавриил е във Варна за 50 годишния юбилей на митрополит Йоан. Относно качената и после свалена позиция на синода, светият отец коментира: „Крайният срок, в който трябваше да сложим своето становище на сайта на Министерски съвет по темата беше 8 февруари и ние бързахме да го сложим. Заседание на Светия синод ще има чак в края на февруари. Затова инициативата е моя. Много хора се обаждат и казват „Не може Светият синод да няма позиция по такъв важен въпрос, който касае насилието над децата".

 

Става дума за това да не се стига до крайност като в други страни, където децата се взимат от родителите си за щяло и нещяло. Така е в Норвегия. Ако оставим нещата, крачка по крачка може и у нас да стане така. Ние искаме децата да имат права и родителите да имат права. Изключения са родителите, които проявяват насилие над децата си. Не може съседът ти да се обади по телефона и да дойдат да ти вземат децата. Това искам да се избегне. Ако се докаже, че родителите се държат лошо, това е друго. А в някои скандинавски страни не се налага и да се докаже. Знаете ли, че има страни, в които в училище пише: „Ако родителите ви се карат, обадете се на посочения телефон". И децата плашат родителите."Няма да ми се караш, защото ще се обадя на този телефон и ще дойдат да те накажат". В България родителите си обичат децата. Изключение са тези, които ги тормозят“, каза още Ловчанският митрополит.

 

Според него, по отношение на абортите църквата винаги е имала отрицателно становище. „Това е смъртен грях. Аз не смятам, че могат да се забранят, но можем да напомним на хората, че това е убийство. Детето в утробата на майката е живо, има душа и този живот не бива да се прекъсва. Смятам, че не е хубаво да се вдига много шум по този въпрос. Може само с едно изречение да се припомни, че позицията на църквата винаги е била против абортите. Текстът, който е качен в сайта като позиция на Синода не е със същите изречения, които аз казах“, отбеляза още митрополит Гавриил.

 

Вчера Светият синод свали от сайта си спорното становище по стратегията за децата. Според Ловчанския митрополит владиците не са се изказали против текста, нито са поискали корекции от изготвилата проекта служителка.

 

Патриарх Неофит, който също е във Варна обяви, че Светият Синод  все още не е разглеждал този текст.

 

Ели Маринова

снимки авторът

 

Патриарх Неофит: Светият Синод няма становище за стратегията за детето

 

 

Коментари

Новини Варна