IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
13:36 | 13 февруари 2019
Обновен: 04:49 | 7 май 2024

Патриарх Неофит: Светият Синод няма становище за стратегията за детето

Светият отец е във Варна за 50 годишния юбилей на митрополит Йоан

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

Църквата няма становище за стратегията за детето, каза българският патриарх Неофит, който е във Варна по повод 50 годишнината на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Светият отец обяви, че Светият Синод не е разглеждал този текст. „Идваме за да участваме в неговата (на митрополит Йоан) радост, която е заслужена. С него сме задължени с всички негови дарования и за да бъде неговото служение с радост и занапред. На варненци и цялата епархия пожелавам всичко добро. С вашето усърдие да подпомагате развитието на църковния живот и да бъдете благодарни винаги за това, което  е направил за този град и тази църква. За децата засега нямаме становище, защото Светият синод не е разгледал този текст. Той е частно мнение", заяви патриархът.

 

Преди няколко дни на сайта на Светия синод беше публикуван текст, от който става ясно, че църквата не приема забраната за физически наказания за децата и отрича правото на жената на аборт. По-късно стана ясно, че становището не е официално и беше свалено от сайта. В проектостановището, което вече не е достъпно, се възразяваше срещу евентуална забрана на физическите наказания на децата, отричаше се правото на жената на аборт и се залагаше на религиозното обучение.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

Четете още: Митрополит Гавриил: Не бива децата да се взимат от родителите си за щяло и нещяло

Орден „Св. Иван Рилски“, I степен получи митрополит Йоан по случай 50-я си юбилей

 

Списание описва живота на митрополит Йоан по повод юбилея му

Коментари

Новини Варна