IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
15:06 | 13 февруари 2019
Обновен: 12:26 | 17 март 2024

Орден „Св. Иван Рилски“, I степен получи митрополит Йоан по случай 50-я си юбилей

За годишнината му във Варна дойдоха патриарх Неофит и митрополити от България и света

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

Орден „Св. Иван Рилски“, I степен получи митрополит Йоан по случай  50-ия си юбилей. Връчи му го патриарх Неофит, който дойде специално за него във Варна и заедно с други митрополити взе участие в литургия в Катедралния храм „Успение Богородично“. „Идваме за да участваме в неговата (на митрополит Йоан) радост, която е заслужена. С него сме задължени с всички негови дарования и за да бъде неговото служение с радост и занапред. На варненци и цялата епархия пожелавам всичко добро. С вашето усърдие да подпомагате развитието на църковния живот и да бъдете благодарни винаги за това, което  е направил за този град и тази църква“ – каза патриарх Неофит.

 

Митрополит Йоан благодари от сърце за високата чест да получи орден „Св. Иван Рилски“, благодари на патриарха, на всички митрополити от България и чужбина, които уважиха неговия юбилей. Изказа благодарност на всички обществени, военни и културни институции, с които си сътрудничи успешно и от които получава помощ в работата за общото благо. Владиката получи и златна юбилейна монета от премиера Бойко Борисов, придружена от поздравителен адрес.

 

„Когато детето е малко , то се радва на своите рождени дни, чака ги с нетърпение, защото ще получи подарък. На какво да се радва един човек на 50 години, особено ако е обещал да служи на Бог? 50 години не са нито много, нито малко. На 50 разбираш, че повечето от дните на нашия живот вече са изминали. Всеки може да измине дните си както иска. Но през погледа на един духовен човек надеждата е най-добрият подарък за 50-тата годишнина. За всеки човек Бог е отредил определен път. В първите години от живота си, всеки трупа умения и опит. След това обаче трябва да се опитаме да дадем най-доброто от себе си, да правим колкото може повече обществено добро, да разширяваме своите знания за света. Хората не бива да губят времето си и трябва да използват всеки даден им ден живот във вършене на добрини, които ще останат след тях“ – допълни митрополит Йоан.

 

За празника във Варна дойдоха Врачанският митрополит Григорий, Великотърновският - Григорий, Видинският - Даниил, Врачанският - Григорий,  Западно- и Средноевропейският - Антоний, Ловчанскиат- Гавриил и Неврокопският - Серафим. Представители от православните църкви на Украйна, Гърция, Полша, Сърбия и Румъния също дойдоха на литургията в Катедралния храм „Успение Богородично“, където лично поздравиха варненския владика и поднесоха приветствия.

 

Варненският църковен хор, допълнен от песнопойци от столицата бяха дирижирани лично от диригента на свещеническия хор в София отец Кирил Попов и доставиха истинска наслада на всички присъстващи миряни.

 

На 14 февруари отново в Катедралата патриарх Неофит и други членове на Светия Синод ще отслужат тържествен благодарствен молебен по повод 1150 г. от Успението на св. Кирил Славянобългарски. Веднага след това, от 10:30 ч. ще бъде отслужен тържествен благодарствен молебен, оглавен от Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски Митрополит Неофит, в съслужение с митрополити – членове на Светия Синод на Българската православна църква и гости от други поместни православни църкви.

 

ЖЕЛАЕМ ОТ СЪРЦЕ НА ВАРНЕНСКИЯ И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКИ МИТРОПОЛИТ ЙОАН ЗДРАВЕ, МЪДРОСТ, ВСЕОТДАЙНОСТ, СВЕТЛИНА ПО ПЪТЕКАТА НА ЖИВОТА, ДЪЛГОЛЕТИЕ И БУДНОСТ!  НА МНОГАЯ ЛЕТА !

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

Митрополит Гавриил: Не бива децата да се взимат от родителите си за щяло и нещяло

Патриарх Неофит: Светият Синод няма становище за стратегията за детето

 

Коментари

Новини Варна