IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
11:39 | 7 март 2019
Обновен: 04:45 | 22 март 2024

Лекари: Очна болница е тотално занемарена

Проф. Христина Групчева и нейни колеги искат в писмо до ОбС – Варна, лечебното заведение да стане част от Медицинския университет

По материала работи: Борис Проданов
Лекари: Очна болница е тотално занемарена

Зам.-управителят на общинската Очна болница проф. Христина Групчева, 14 офталмолози на трудови договори и 11 специалисти и специализанти от Катедрата по очни болести и зрителни науки към Медицински университет – Варна, алармират в отворено писмо до Общинския съвет в морската столица, че условията в лечебното заведение от година на година стават все по-трагични. В последните 10 г. управител на СБОБАЛ – Варна, е д-р Руслан Тошев, който през времето когато е бил народен представител е делегирал своята длъжност на Емилиян Зафиров – зам.-управител по икономическите и административно–стопански дейности.

 

В откритото писмо се посочва още, че материалната база на Очна болница е морално и физически остаряла до степен, която я прави опасна за пациентите. Посетителите и персоналът изпитват отвращение от обстановката в лечебното заведение, защото липсват елементарни възможности за поддържане на обща и персонална хигиена.

 

Проф. Групчева и колективът информират общинските съветници, че частичен ремонт на Очна болница е правен за последно преди повече от 10 г. Апаратурата за всекидневна употреба вече е в технически лошо състояние, което допълнително нарушава качеството на диагностика и също крие реални опасности за пациентите.

 

Медиците посочват още в писмото, че СБОБАЛ – Варна е оставена с полуразрушени тавани, които предизвикват течове дори към подземния етаж. „Саниране“ с картонени плоскости на срутения покрив го е направил развъдник на гризачи, гълъби и пълзящи насекоми.

 

В тази тревожна обстановка Очна болница е загубила много от компетентните си офталмолози и специалисти, които са намерили възможности за изява или в други здравни структури или зад граница.

 

Като решение за изход от тежката ситуация медиците предлагат преминаване на СБОБАЛ – Варна от база за обучение на МУ – Варна, в пълноценна база на университета. В откритото писмо аргументирано се посочва, че само така ще се повиши качеството на офталмологичната помощ, както и осигуряване на спешна и неотложна помощ за хората с очни проблеми. Перспектива е изграждане на център (уникален за страната) за очна трансплантация и обслужване на случаите, които сега се лекуват на високи цени в чужбина.

 

Заедно с писмото, проф. Групчева и нейните колеги прилагат и Концепция за развитие на Очната болница. Според нея СБОБАЛ – Варна, има капацитетът да се превърне в елитен център по офталмология. Той ще удовлетворява най-пълно нуждите за висококачествена спешна и планова стационарна помощ. Ще служи и като база за подготовка на студенти-медици, на специализантите и докторантите. Като част от Медицинския университет ще позволи в областта на офталмологията и най-новите достижения на науките да достигнат до българските пациенти – деца и възрастни.

 

В писмото са изтъкнати намерения при прехвърляне на собствеността да се направят инвестиции за 3,3 млн. лв., от които поне 1,8 млн. лв. за лазерни технологии.

 

На постоянната комисия „Здравеопазване“ към ОбС – Варна, днес от 14 ч. ще бъде разгледано писмото от проф. Групчева и нейните колеги.

 

Цветомира Драганова

 

Още по темата: Очна болница може да премине към Медицинския университет във Варна

Коментари

Новини Варна