IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
14:43 | 15 март 2019
Обновен: 07:42 | 24 април 2024

3D принтирани таблетки за най-малките пациенти представиха във Варна

Това се случи на първата международна педиатрична конференция „Заедно за децата на България!, инициирана от ПК“Здравеопазване“

По материала работи: Пламен Янков
3D принтирани таблетки за най-малките пациенти представиха във Варна

Първата по рода си педиатрична конференция „Заедно за децата на България!“, инициираната от ПК“Здравеопазване“ към Общински съвет-Варна, стартира официално във Варна. Тя е в допълнение на  политиката на Общината за превенция на здравето, която активно се прилага през последните години.

 

 

 

Акцентът на събитието е върху персонализирано лечение на децата и изписването на лекарствени форми, които да са съобразени с конкретните нужди на всеки малчуган. В тази връзка, на участниците в конференцията, бяха показани примери за 3D принтирани таблетки, които съдържат дозирано количество витамин С, предназначени са за най-малките пациенти и са изработени във форма на любим детски герой. „Иновациите в производството на фармацевтични форми, и по точно принтирането на 3D и 4D таблетки, ще улесни приема на лекарства от деца. Те са по-подходящи за приложение, защото при тях активната съставка е в по-удобна форма и са по-малки по размери“, заяви доц. Антоанета Цветкова – председател на ПК“Здравеопазване“. Според нея първата стъпка, по отношение на персонализираното лечението на деца,  е да се възобнови комуникацията между лекар, фармацевт и пациент. „Необходимо е и родителите да бъдат информирани. Да знаят, че съществуват възможности за лечение, съобразени със специфичните нуждите на децата им и да го изискват от педиатрите.“, допълни доц. Цветкова.

 

 


 

 

В продължение на конференцията, през тази година се очаква да се проведе и лятно училище с практическа насоченост. В него ще се включат студенти по медицина и фармация, лектори от Германия, педиатри и фармацевти. Предвижда се, в рамките на една седмица, участниците да се запознаят с иновациите във фармацевтичните технологии, а бъдещите специалисти да могат да  приложат наученото на практика. „Варна е университетски град. Ние имаме ресурси, имаме база, имаме и добри логистични връзки. Това ни утвърждава като една добра конгресна дестинация в очите на нашите чуждестранни колеги“, заяви доц. Цветкова.

 


 

Един от първите лектори в събитието бе Проф. Милен Димитров,  зам.-декан на Фармацевтичен факултет към МУ-София . По негови думи има голям недостиг на продукти, които са специфични за педиатрията и не е редно едно дете да бъде третирано като умален възрастен организъм. „Това е и основният проблем. Детето е различно в различните възрасти. То расте непрекъснато и се променя. От тази гледна точка е много трудно да се създаде точно един лекарствен продукт, който да покрива всички тези възрасти.“, сподели проф. Димитров.

 

Проф. Димитров

 

 


Той сподели, че лечението с лекарствата с персонални съставки, които са били разпространени в миналото, днес се пренебрегва и се прилага в под 1% от случаите. “Ние се опитваме да възстановим тази практика и да информираме на първо място родителите. Необходимо е те да разберат, че има такава персонализирана терапия, педиатрите да започнат да я предписват, а фармацевтите да започнат да я приготвят“,  допълни проф. Димитров.

 

Черно море

 

Коментари

Новини Варна