IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
14:03 | 20 март 2019
Обновен: 07:41 | 24 април 2024

Във варненската детска градина „Маргаритка“ обуха шарени чорапи в подкрепа на хората със Синдром на Даун (СНИМКИ)

Деца от всички групи и техните педагози рисуваха и танцуваха

По материала работи: Слав Велев
Във варненската детска градина „Маргаритка“  обуха шарени чорапи в подкрепа на хората със Синдром на Даун (СНИМКИ)

 

 

Шарени чорапи в подкрепа на хората със Синдром на Даун обуха малчуганите и екипа на детска градина „Маргаритка“ във варненския район „Владислав Варненчик“. На 21 март светът отбелязва Международния ден на всички с тризомия 21.

 

Деца от всички групи и техните педагози рисуваха и танцуваха. Посланието на шарени чорапи е, че светът е шарен и хората със Синдром Даун също заслужават щастлив и достоен живот.

 

Силвена Христова е председател на фондация „Живот със Синдром на Даун“  и майка на Микаела, която е с Даун.

 

„Аз приемам, нека всички да приемем хората с Даун и различните, такива, каквито са, защото те имат нужда от подкрепа, от разбиране, от много любов, от приятелско отношение“, каза Силвена Христова.

 

Един от най -  големите проблеми в образователната система за децата със СОП са недостигът на ресурси учители.

 

„Нашето дете е посещавано от ресурсен учител в детската градина два пъти седично по половин час, което е абсолютно недостатъчно и не може да покрие нуждите на детето“, добави тя.

 

Екипната работа между учители, родители и семейства е в основата на успеха за всяко едно

 

Хората с Даун често са наричани „най-слънчевите хора на планетата“. Доказва го и малкия Ивайло, който е изключително лъчезарно и усмихнато дете.

 

„Аз съм приятно изненадана, че децата се отнасят с него съвсем нормално, дори понякога е център на внимание и се карат кой да седне с него на масата. Учителите са много отзивчиви, директорката, приема всяка наша идея с отворени обятия“, разкри Светла Йорданова – майка на Ивайло.

 

 В детска градина „Маргаритка“ има 15 деца със специални образователни потребности. За тях се грижи екип от логопед, ресурсен учител и педагогически съветник.

 

Опитваме се да направим всичко възможно да се чувстват добре в дг и най –вече да са полезни Имаме си сензорна стая за децата с двигателни затруднения, с говорни нарушения, просто палитрата от деца със СОП е голяма, коментират от забавачницата.

 

Светът е шарен и различен, затова от фондация „Живот със Синдром на Даун за четвърта  година провокират  всички хора да обуят шарени чорапи, днес, 21 март, в знак на съпричастност с хората с Даун. Защото, ако една  хромозома в повече ни прави по някакъв начин различни, то не бива да бъдем и нещастни.

 

РАДОСЛАВА ХРИСТОВА

снимки: ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Четете още:  

Коментари

Новини Варна