IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Общество
16:37 | 21 март 2019
Обновен: 07:37 | 24 април 2024

Медицинските сестри: Учим 3-4 г. за заплата от 600 лв.

Прекалено сме толерантни, борбата ни обаче продължава, бе казано на пореден протест във Варна

По материала работи: Слав Велев
– НИЕ СМЕ ГРЪБНАКЪТ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО, борбата ни ще продължи в името на обществения интерес, каза на митинга Росица Николова от УМБАЛ „Света Марина“.

Медицинските работници във Варна излязоха за втори път на национален протест пред сградата на общината. Това стана при изтичането на 20-дневния срок, който те дадоха на министър Кирил Ананиев, за да набележи мерки за решаване на проблемите.

 

Учим 3-4 години, за да получаваме заплати от 600 лв. Това е унизително заплащане, което принуждава много от колегите да търсят спасение в чужбина, каза Ивелина Цветкова от МБАЛ „Света Анна“.

 

НАД 100 ДУШИ ДОЙДОХА НА ПРОТЕСТА НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ по здравни грижи до сградата на община Варна.

 

Заплащането трябва да стане адекватно и не разбирам защо исканията ни основните ни възнаграждения да станат колкото 2 минимални заплати били нереалистични. Бяхме прекалено толерантни, срокът за решаване на проблемите ни е 1 април, каза Даниела Жекова от спешното отделение на УМБАЛ „Света Марина“. Не желая да работя в чужбина, искам да остана в България и да живея достойно, а не да мисля как да покривам месечните сметки. Искаме подкрепа от българските граждани, които лекуваме. Ако трябва, ще излезем на палаткови лагери и ще мерим кръвно там, закани се Жекова.

 

 

20 000 наши колеги са напуснали системата. Години наред никой не желае да реши проблемите ни. Нашата борба обаче ще продължи в името на обществения интерес, каза на протеста Росица Николова от УМБАЛ „Света Марина“.

 

Медицински сестри, акушери, лаборанти и рехабилитатори настояват за еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи, независимо от местоработата или собствеността на болницата. Искат тя да бъде в размер на две минимални работни заплати за страната.

 

Професионалистите по здравни грижи настояват още да има правила за допълнителните възнаграждения и почасово заплащане на нощния труд. Протестиращите искат и промяна на Закона за съсловните организации.

 

Здравният министър Кирил Ананиев беше категоричен, че заплатите на професионалистите по здравни грижи се очаква да бъдат актуализирани с увеличението още от 1 април. Той посочи, че процентното увеличение ще бъде различно, тъй като, от една страна, на много места е достигнато равнището на основната начална работна заплата по Колективния трудов договор, а освен това ще се взема предвид видът на лечебното заведение, нивото на компетентност, тежестта и обемът на извършения труд и др.

 

Анализът ни показа, че в отделните лечебни заведения няма механизъм за формиране на работната заплата. Ето защо заедно с протестиращите професионалисти по здравни грижи съвместно ще изготвим методика за формирането и разпределението на разходите за персонал в кратки срокове. Работната група ще се събере още на 26 март и със задача да изготви методиката в рамките на 2 - 3 седмици. До 30 юни, когато е крайният срок за приемането на медицинските стандарти, ще има време да се надгради тази базисна методика. След като бъде постигнат консенсус по нея, същата ще бъде внесена в Министерския съвет, коментира още здравният министър.

 

 

СТАВРИ ТАРГОВ

 

Снимки: ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Коментари

Новини Варна