IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Общество
14:56 | 25 март 2019
Обновен: 18:00 | 21 март 2024

Атанас Скатов потегля от Варна към връх Кангчендзьонга

Алпинистът веган: Не покорявам, изкачвам върховете!

По материала работи: Слав Велев
Атанас Скатов потегля от Варна към връх Кангчендзьонга

Снимки Пламен Гутинов

Той е амбициран, скромен, дисциплиниран спортист, алпинист и…веган. Атанас Скатов потегля към връх Кангчендзьонга в Хималаите на 3 април. „С изкачването на покрива на света калявам психиката си и показвам, че невъзможни неща няма“, каза алпинистът докато обяви пред журналисти следващата си цел.  Кангчендзьонга е третият по височина връх в света, висок 8886 метра и в превод означава „5-те съкровища на великия сняг“.  Намира се в най-дивата част на Хималаите, на границата с Индия. Изкачван е само от един наш алпинист, а по пътя към върха е загинала друга българска алпинистка. В групата Скатов ще е единственият българин, но с него до базовия лагер ще има двама българи, негови приятели. Заместник кметът на Варна Коста Базитов връчи  на алпиниста специални плакет от годишната церемония „Спортист на Варна“, както и малко знаменце с логото „Варна европейски град на спорта 2019“, което да развее на върха на Кангчендзьонга. Скатов беше сред 10-те най-добри спортисти на града за миналата година.

„Здрав съм. Много добре съм подготвен и се надявам и времето да е добро, за да атакуваме върха по план, отбеляза алпинистът. Пътят до базовия лагер, който е на височина около 5500 м е много пуст. Не минава през никакво населено място. Самият преход до базовия лагер е доста дълъг, две седмици“.

 

Атанас Скатов продължава амбициозната си програма по изкачването на всички 14 най-високи върхове в света. До момента той е покорил 6 от тях. „Само планината решава дали ще те допусне до върха“ – каза алпинистът. Той ще разполага със сателитен телефон и ще прави снимки и видео. Убеден е, че при алпинизма 75% от стоицизма на участниците е психика, останалото – физическа подготовка. Лично той е тренирал усърдно в последните месеци около Сливен, в Рила, Пирин, на вх. Ботев, карал колело, плувал, бягал и се занимавал с йогистки практики.

Идеята, която го води през цялото време, докато се занимава с алпинизъм е  да запазим доколкото можем планетата от замърсяване. Неслучайно това го подтиква да промени режима си на хранене. От януари 2012 г. алпинистът е пълен веган. Започва да се занимава със спорт сравнително късно – на 34 години. Скатов подари свои книги на Коста Базитов и Кристиан Димитров, директор на дирекция „Спорт“ към Община Варна.

 

Пожелаваме на Атанас Скатов успех и безаварийно изкачване на Кангчендзьонга! Пожелаваме му и да успее да „зарази“ повече хора с неговия магнетизъм, доброта, сила, философия на хранене и начин на живот!

Ели Маринова

От храма започна Благовещение за десетки миряни от Варна

Коментари

Новини Варна