IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
12:11 | 20 май 2019
Обновен: 02:42 | 25 април 2024

10 годишен юбилей ще отбележи детска градина „Делфинче“

В какви направления работи детското заведение през тази година, вижте още за празника

По материала работи: Слав Велев
10  годишен юбилей ще отбележи детска градина „Делфинче“

10 години от  създаването си ще отбележи варненската детска градина №33 „ Делфинче“. Юбилейното честване е на 30 май от 17.00 часа  в зала 1 на ФКЦ. За какво  мечтаят децата, питам директора на детското заведение Красимира Михайлова. „Толкова малко му трябва на едно дете, за да е щастливо! Трябва просто да повярваш в него, а след това то само ще сбъдне  мечтите си. Мотото на концерта, на който ще станат свидетели деца, родители и гости е „Отвори очи и за миг, виж света с  детските мечти!“. Празникът ще бъде изпълнен с много танци и игри. Най- малките  ще играят хорце, по-големите   ще  бъдат  светулки и готвачи, морското  дъно ще се изпълни с  медузи, рибки и октоподи. Свети в морето на детските игри  бисерче, което ни прави още по-добри.

 

За заниманията и направленията по интереси, Красимира Михайлова разказва още „Имаме занимания „Да станем истински плувци! “ Единствено нашата градина под  ръководството на  г-жа Мария Бинева  момичетата се запознават с  първите стъпки в  синхронното плуване.  Част от живота на малчуганите в  детската градина е художествената гимнастика. И тук откриваме  нови таланти. Гимнастичките  ще изпълнят  съчетание с  ръководител майстор  на спорта Людмила  Ралева. Много весели са танците  на по-големите деца - композиция „Кукли“, танц по музика  на филма „Брилянтин“  и много други. На празника  ще споделим  сбъднати желания  на  талантите,  възпитаници на детска градина „Делфинче“. Ще гостуват  на празника гимнастичката Симона и нейната сестра Ивайла  с авторска  песен, Дария с изпълнение   на народна песен и танцьорка на  модерен  балет Аделина Андреева.

 

Директорът се похвали още с награди и отличия на детската градина. Първо място в годишните награди за пътна безопасност 2012 г. към Министерство на вътрешните работи,Областна дирекция на МВР. Детското заведение е носител на награда "Варна" – 2013 г. за директор и колектив на годината. Сред призовете са Почетно отличие „Неофит Рилски“ от Министерството на образованието и науката на Красимира Михайлова Георгиева за дългогодишна, цялостно високо професионална трудова дейност в системата на българското образование, 2016 г. Редица  са наградите и отличията на директора и целия екип  на детската  градина,  но най-значимата  награда  за всички е обичта  на децата. 

 

В детската градина, съвместно с Училищното настоятелство проектната дейност към Община Варна ,Дирекция „Превенции” и Дирекция „Образование и младежки дейности“ започва още  през 2009 г. работа по проблема за превенция  на  детската  агресия. Една от инициативите, насочена  към младите родители през 2012 г. е „Нов диалог с младия родител –Мамо, татко – готови ли сте за мен?“ към Община Варна Дирекция „Образование и младежки дейности“. Проведена е серия от обучителни модули: лекция, беседа, дискусия, кръгла маса – на различни теми: „Общуването като време за моето дете”, „Проблеми на младия родител”, „Личният пример на младия родител”, „Израстване в родителство - сигурната и несигурна привързаност”.

 

Иновацията в реализираните  проекти в ДГ Делфинче”  са  апробация на психомоторна дейност в различни пространства: в зала, на открито на тревата или на спортната площадка и в басейна  на детската  градина.

 

През 2015 г. със силата на приказкотерапия екипът е подпомогнал деца с психоемоционални трудности и поведенчески проблеми. По думи на директора, в приказката, разказана с кукли детето имитира, движи  се, използва  всички   части  на  тялото си, извършва манипулативни   движения    с  куклените  герои,  изразява емоция. 

 

Новото направление, по което екипът на детското заведение работи през 2019 г. е:   „Аз печеля – ти печелиш!” - за асертивността на  детето и младия родител - уважение към себе си и уважение към другите.Тази инициатива ще помогне на децата да бъдат наясно с чувствата си, да се изразяват точно, да се защитават. Планирани  са дейности с цветни книжки  на Леда Милева – запознаване със съдържанието на приказките , акцент върху цветовете и връзката им с природата.

Пожеляваме здраве и безброй успехи на децата, родителите и на екипа на детска градина "Делфинче"!

 

Ели Маринова

 

С 18 са намалели местата в детските ясли за година във Варненско

От Сибир до Варна – за полета на една балерина до българската сцена

Благотворителен концерт помогна на читалището във Владиславово

Коментари

Новини Варна