IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
13:54 | 21 май 2019
Обновен: 07:53 | 14 април 2024

Най-старият ни курорт празнува деня на Св. Св. Константин и Елена

Как преминават празничните събития, какво предстои за гостите

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

Най-старият курорт в България празнува на 21 май  деня на Св. Св. Константин и Елена. Източноправославната църква почита паметта на светите равноапостоли майка и син. Името Константин в превод от гръцки език означава постоянен и търпелив, а името Елена - светлина, сияние, ореол, а също и избраница. Денят на светите равноапостоли е празник и на курортния комплекс „Св. Св. Константин и Елена“ и едноименния храм там. И тази празникът беше отбелязан с богата програма. От ранни зори, с изгряването на първите слънчеви лъчи, миряните започнаха да се събират пред манастира „Св. Св. Константин и Елена“, където беше отбелязана Света литургия.

 

Стотици  дойдоха да запалят свещ за здраве и да се помолят пред чудотворната икона на светите равноапостоли. Възникването на манастира се свързва с чудотворната икона на „Св.Св. Константин и Елена“ и с лечебния извор , който е запазен до днес и се намира под олтара на храма. Смята се, че неговата вода помага за лечение на много заболявания. След литургията, тръгна и литийно шествие с чудотворната икона. Беше осветен и традиционния курбан.  В деня на празника беше открита и изложбата на нови творби от V Пленер по склуптура „Докосване до природата“, който и тази година е с международно участие.

 

„Традиционно програмата за гостите на курорта в деня на светите равноапостоли Константин и Елена  започна с литургия, последвана от литийно шествие и освещаване на традиционния курбан, каза Елена Косева – изп. директор на КК „Св. Св. Константин и Елена“. На празника откриваме и експозицията от Петия международен пленер „Докосване до природата“. Тази година темата е „Морско дъно“. Тази година благодарение на Община Варна реализираме в петото издание на пленера ще имаме две сесии. Радваме се на голям интерес. Получихме над 30 кандидатури. Журито подбра 5. Имаме участници от Турция, Белгия, Индия и Македония.Вече се реализираха традиционните работилници с децата от институциите, които подпомагаме. Те направиха заедно с авторите малки скулптурни форми по темата. На 10 юни предстои да открием изложба в галерия „Графит“ на наша стипендиантка – Антония Финтарова“, отбеляза още Елена.

 

По отношение на даденостите на най-стария ни курорт, изпълнителният директор подчерта, че  това е природно надарено място със 7 минерални източници. „Нашият курорт е целогодишен и става все по-популярен. Той е целогодишен, тъй като рекреацията и профилактиката е много съществен елемент от търсенето на туристите. Минералната вода е лечебна. Имаме много медикал спа центрове и басейни и всички са добре дошли да опитат природния дар и да му се насладят. Активно работим с националната администрация в лицето на Министерството на туризма и Министерството на здравеопазването, местната администрация в лицето на нашия кмет и Дирекция „Туризъм“, за да се създават законови и нормативни предпоставки  нашите дестинации да се популяризират.

 

Тази година предстои да реализираме с подкрепата на Общината Празници на гроздолечението и минералната вода. През лятото в различните хотели експерти и медицински лица ще представят това богатство. Продължаваме пътуващата изложба, която представя книга от юбилея ни, както фотографии от историята и настоящето на курорта. Миналата година направихме изложби в Берлин, Прага и Москва. Тази година предстои да гостуваме в Полша и Германия. Надяваме да имаме още повече целогодишни гости.

 

Курортът „Св. Св. Константин и Елена“ посрещна вече своите първи гости. Най-много са туристите ни от Германия, Русия, Румъния, Полша, Средна Европа, Чехия, Унгария, но и от България. Този сезон ще бъде силно повлиян от нашите конкуренти в лицето на Турция, Египет, Тунис, но въпреки това ние сме настроени оптимистично. Смятаме, че имаме какво да предоставим като качество и разнообразие на туристическия продукт.

 

Предстои втора сесия на пленера, която ще реализираме през август. Ще отбележим Деня на детето и Празника на гроздолечението. Ще ни гостуват събития от афиша на фестивала „Варненско лято“.

 

Пожелавам на всички именници и всички наши гости и съграждани един хубав летен сезон,м спокойна година и всички да бъдат щастливи!“ – допълни Елена Косева.

 

Програмата в КК „Св. Св. Константин и Елена“ завърши с концерт на откритата сцена пред манастира, с участието на Фолклорен ансамбъл при Академичен танцов театър при Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“, солови фолклорни изпълнения на Донко Марков и естрадната изпълнителка Кристина Христова. И тази година, календарът на най-стария курортен комплекс у нас, е изпълнен с много културни събития.

Иван Барбов, Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

Проф. д-р Красимир Иванов стана „Доктор хонорис кауза“ на ВВМУ

Коментари

Новини Варна