IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
16:45 | 25 юни 2019
Обновен: 04:41 | 24 април 2024

Днес честваме Св. Прокопий Варненски

По този повод Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи света Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично"

По материала работи: Слав Велев
Днес честваме Св. Прокопий Варненски

Снимка: Варненска и Великопреславска Света Митрополия

 

На 25 юни 2019 г. честваме паметта на варненския закрилник свети преподобномъченик Прокопий Варненски. По този повод Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи света Литургия в Катедрален храм "Успение Богородично".

 

В края на светата Литургия митрополит Йоан произнесе слово, в което обърна внимание на храмостроенето. „Някога свети император Константин Велики стана "Велики", защото даде свобода веднъж на православното изповедание, но даде свобода и на храмостроителството. И светият цар Борис, когато прие Кръщение, напълно осъзна, че трябва да има нови храмове, нови молитвени домове, където да се събира именно тази цялостност,  това единно събрание в светата Църква, за да се свидетелства, че Христос е Бог на земята, че това е вратата небесна, че това е дома за молитва с всичкия вътрешен интериор на един храм", каза митрополит Йоан.

 

Митрополит Йоан отбеляза, че през 2020 година ще се навършват 210 години от мъченическия подвиг на светия преподобномъченик, посечен с меч на 25 юни 1810 г. Негово Високопреосвещенство припомни, че покровителят на свети Прокопий Варненски - свети великомъченик Прокопий, също е завършил земния си подвиг мъченически, бидейки посечен с меч през 303 година. Архиереят изрази своята благодарност към всички, които са спомогнали и спомагат за строежа на новостроящия се храм, посветен на варненския закрилник и поздрави всички именици.

 

Сред присъстващите на светата Литургия бяха кметът на Варна Иван Портних и председателят на Общински съвет -Варна -Тодор Балабанов.

Коментари

Новини Варна