IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
13:22 | 1 юли 2019
Обновен: 18:50 | 14 април 2024

БЧК Варна: Да се въведе плуване във всички училища

Започва Седмица на водното спасяване – 1 – 5 юли

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

Да се въведе обучение по плуване във всички видове училища във Варна – начални, средни и висши – такава кампания е подело Областното ръководство на Българския Червен кръст в морската столица. „Градът ни е до море и децата трябва да умеят да плуват от малки", каза председателят на БЧК в града и областта Илия Раев на пресконференция днес по повод старта на Седмицата на водното спасяване. По негови думи в Австралия например почти всички хора умеят да плуват. „Бил съм там няколко пъти и с очите си съм виждал огромни широки пясъчни ивици на брега, на които хората са съвсем на рядко един от друг, не като нашите претрупани градски плажове. Там властите отдавна са предприели политика по обучението по плуване на децата си от ранна възраст. Когато умее да плува, човек може да се спаси с много по-голям успех, отколкото когато разчита само на спасители. Ние сме морски град, а броят на умеещите да плуват не е толкова голям. Трябва да се обърне особено внимание на уменията на децата да плуват“.

 

Областното ръководство на Българския Червен кръст до два – три месеца ще изготви концепция, която ще бъде внесена в Националния съвет на Червенокръстката организация, до кмета и до областния управител на Варна. По думи на Илко Раев, от години градът няма изявен плувец на международно ниво, както навремето е бил Юлиян Русев и затова трябва да се обърне внимание на плувната подготовка на децата. Според него, у нас трябва да се помогне на Министерството на образованието да влезе в програмите си, за да развие тази дейност, която не е трудна и е развивана дълго време. По време на наскоро провелия се във Варна Международен фестивал на  червенокръстките и здравни филми, в много от продукциите е обърнато внимание именно на водното спасяване по света. Илко Раев отбеляза, че в града за събитието са били представители от Националната асоциация по водно спасяване на Гърция, заедно с най-възрастния действащ спасител – 90-годишният Лукас Бистаракис, който е бил във Варна преди 40 години за Международната седмица по водно спасяване.

 

 „За да можем да развиваме спасителни умения в специфични техники, трябва да имаме хора, владеещи плуването, каза Вили Цеков – член на Областния съвет на БЧК. Преди 30-40 години имаше обучение по плуване в трети клас. Възможно е по този начин да се обхване максимален брой деца, за да се избегнат инциденти. Неумението на един човек да плува е предпоставка за инцидент. Когато правим приемни курсове много хора идват, но един кандидат, за да стане спасител, трябва да има определени качества. За съжаление около 30 % не могат да покрият нормата, въпреки че имат желание именно, защото плувните им умения са недостатъчни и няма как да ги вземем“, коментира той по повод курсовете за спасяване на басейн и на море, които Водноспасителната служба във Варна организира.“ Цеков е един от инициаторите на идеята за връщането на обучението на децата, заедно с Юлиян Страшимиров, който ръководи младежкото БЧК.

 

По думи на Цеков Червенокръстката организация във Варна ще направи всичко възможно, като използва всички възможни инструменти повече деца да бъдат обучавани в морски умения.

 

До момента във Варна са разкрити 136 басейна и 5 плажа. По думи на Илия Раев, годишно във Варна се сертифицират около 500 спасители, а новообучените са около 120. В страната БЧК годишно обучава около 850 спасители. Интересът към професията е повече за работа на басейни, а по-малко на плажовете. Причината за това е, че работата на басейните е малко по-лека от тази на плажа. До момента няма сигнали за нередовни спасители.

 

По време на седмицата на водното спасяване, която ще се проведе от днес до петък включително, са предвидени демонстрации по водно спасяване във Варна и курортите "Златни пясъци", "Св.Св.Константин и Елена" и "Камчия". В рамките на проявата са предвидени открит урок за превенция за подрастващи за опасностите, които крие водата, като и научно-практична конференция по проблемите на водното спасяване. В състезанието за действащи спасители ще има и дами-спасителки, които според Илко Раев са много отговорни по отношение на наблюдението на морето когато са на пост.

Ели Маринова

Снимки авторът

 

К.д.п. Димитър Димитров, вицепрезидент на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани: Искаме да падне наказателната отговорност от капитаните

Коментари

Новини Варна