15 града изразиха в автошествие несъгласието си със Стратегията за детето
Срещата на 4 юли между представители на групата “Не на стратегия за детето 2019-2030 г.” и парламентарни групи се претупа, протестите и дебатите продължават
Публикувана: 7 Jul 2019 | 16:49
снимки: Ели Маринова

15 града изразиха в национално автошествие несъгласието си със Стратегията за детето на 4 юли. Протестът бе организиран в социалните мрежи. Във Варна колоната тръгна в 18.30 ч. от бившата циркова площадка, като над 80 коли се подредиха в шествие, минало през бул. „Владислав Варненчик“ и се насочи към централната част на града. Същината на протеста трябваше да се състои в среща между представители на Групата “Не на стратегия за детето 2019-2030 г.” и представители на редица парламентарни групи. Тя така или иначе се проведе, но и този път без особен успех заради нежелание на властта да се вслуша в мотивите на протестиращите, които все повече започват да придобиват систематизиран и ясно формулиран вид. Ангажимент от страна на  Народното събрание е поел независимият депутат  Ангел Исаев. Освен представители на групата “Не на стратегия за детето 2019-2030 г.”, към срещата се присъединиха и представители на още четири организации. 

 

В резултат от протестното автошествие и проведената среща, организаторите на протеста споделят следното: „Предвид многобройните и чести протести в страната и категоричното недоволство на родителите и обществото като цяло от провежданите анти-български и анти-семейните политики очаквахме по-голям интерес от страна на всички депутати и парламентарни групи. За целта всеки един от тях  получи лична покана, както и бе лично уведомен за срещата, с предварително изпратен дневен ред по темите които ще се дискутират. Въпреки, че времето не стигна да преминем по целия планиран дневен ред, нашите специалисти и екип от родителите присъствали на срещата все пак успяха да повдигнат основните въпроси и да изложат притесненията ни.

 

Но тъй като, по-голямата част от депутатите трябваше да напуснат залата, заради необходимостта да присъстват на гласуването на така важния закон за субсидията на партиите, се разбрахме, че срещата е отворена и подлежи на следващи дебати.   Пресконференция ще се проведе другата седмица (седмицата 8-14 юли, бел.ред.), дата и часът ще се обяви допълнително.  Благодарим на всички специалисти намерили време и сили да дойдат да защитават каузата, както и на всички родители, които отделиха от времето си и дойдоха от различни краища на страната! Готови сме да се борим със сърцето си и душата си за нашата кауза! За нашето бъдеще и за нашите деца! Ще има много спънки, пречки и провокации, но НИЕ НЯМА ДА СЕ ПРЕДАДЕМ! Защото БЪЛГАРИЯ Е ЖИВА - И ДЕЦА НЕ ДАВА!“

 

По страниците на групите, свързани с “Не на стратегия за детето 2019-2030 г.” се изразява становище, че „обществото не е достатъчно информирано. Трябва да се направят информативни кампании тип  „Лице в Лице". Предстоят срещи извън Фейсбук директно на улиците сред хората със щандове с информация, брошури и предстоящи мероприятия във всички градове, разположени на ключови места (метростанции, пешеходни зони с голям човекопоток). Предвижда се подписка, която да се внесе в Народното събрание, както и да се адресира  до Светия Синод , Мюфтийството, Президента, Омбудсмана, Висшия Конституционен съд.

Ели Маринова

Снимки авторът

 

Варна се включва в националния автопоход срещу Стратегията за детето на 4 юли

Коментари ( 0 )