IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
13:11 | 3 юли 2019
Обновен: 20:51 | 26 април 2024

Варна се включва в националния автопоход срещу Стратегията за детето на 4 юли

Сборен пункт - бившата циркова площадка, вижте подробности

По материала работи: Слав Велев
снимка: Ели Маринова

Протестен автопоход срещу промените в законите, които подготвят  стратегията за детето 2019-2030 ще се проведе в цялата страна утре, 4 юли. Варна също се включва като сборният пункт е бившата циркова площадка (бул."Сливница"181) в 18.15. Походът ще потегли в 18.30 ч. Ще се включат всички по-големи градове в страната.

 

В столицата автопоходът започва в 09.00 ч. и ще се проведе под надслов „Против промените в Закона за Закрила на Детето“. Целта е подкрепа на представителите на Национална група „Не на стратегията за детето 2019-2030 г.“, които ще присъстват на среща с депутати в Парламента от 11 ч. на същия ден, за да изразят становището на групата по отношение на въпроса с промените в тези 27 закона.

 

В призива на организаторите до родители, несъгласни с подготвяната стратегия се казва: „Нашата група не е съгласна НПО-та да предоставят социални услуги и телефонната линия за деца 116 111 да се обслужва от НПО „Анимус“ и иска незабавно връщане на тези услуги към държавни институции и забрана на участието на НПО в тях, чрез връщане на промените в законите от 7-ми май. Чуждото финансиране на повечето НПО-та ни прави пряко зависими от небългарски интереси и подкопава суверенитета на Република България. Нашите деца са бъдещето на страната ни и без тяхното българско възпитание, предавано от баща на син и от майка на дъщеря от повече от 1300 години, българската култура ще изчезне и страната ще остане само територия. Не вярваме, че НПО-та с чуждо финансиране могат да подпомогнат запазването на българския род, традиция и култура. Затова приканваме да бъде спазен член 47 от нашата Конституция, като правото и задължението за отглеждането и възпитаването на децата бъде върнато на техните родители незабавно.

 

Също не може „риск от увреждане“, „риск от изоставяне“, „емоционално насилие“ или „бедност“ да бъде довод за отнемане на дете. Първите три термина позволяват изключително широко тълкувание, което дава на практика неограничени права на социалните служби, за които вече е известно, че злоупотребяват с правата си. Родителите не са престъпници, че да се наблюдават повече от рецидивисти. Ние смятаме, че отнемането на детето е тежка присъда за едно дете и че освен от материални средства, то се нуждае и от любов за правилното си израстване и узряване. Ние излизаме за категорична отмяна на промените в тези 27 закона от 7-ми май. Не искаме детско правосъдие и не искаме отнемане на деца по несъстоятелни доводи или поради бедност. Няма да позволим подписването на Третия факултативен протокол към Конвенцията за защита правата на детето на ООН. Предизвикваме Българската Държава да забрани всякакво участие на НПО-та в предоставянето на социални услуги!“.

 

Всеки, който желае да се включи в автопохода във Варна, може да се присъедини в 18.15 ч. на бившата циркова площадка (бул."Сливница"181). Походът ще потегли в 18.30 ч.

 

Вижте още: Родители протестираха във Варна срещу Стратегията за детето 2019-2030 г.

Коментари

Новини Варна