IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
12:18 | 8 юли 2019
Обновен: 04:27 | 24 април 2024

Варна почете с военен ритуал първия български адмирал, командвал флота

На 8 юли се навършват 128 г. от рождението на контраадмирал Иван Вариклечков

По материала работи: Ставри Таргов
Снимки авторът

С военен ритуал, поднасяне на венци и цветя беше отбелязана 128-годишнината от рождението на първия български адмирал, командвал флота - контраадмирал Иван Вариклечков. Церемонията се състоя пред паметната му плоча пред сградата на Щаба на ВМС във Варна.
 

 

Сред официалните гости бяха областният управител Стоян Пасев и кметът Иван Портних.

 

Кратко слово за контрадмирал Вариклечков изнесе командирът на ВМС Кирил Михайлов. За нас той си остава човек, чиито пример и дела следваме и днес. Още от първите си лейтенантски години Иван Вариклечков е пример за отстояване на националните ни интереси, каза командирът на флота.  Отрано, още през Балканската война усеща мириса на барута. През целия си живот той не спира да се учи и самообучава.

 

Бил е командир на първата българска подводница, командвал е и миноносци. Доказва се като утвърден професионалист, далновиден и прозорлив офицер. През 1939 г. е освободен от флота, след като изразява мнение, че е пагубно за България да се присъедини към Тристранния пакт.

 

Днес почитаме годишнината от рождението на бляскав военен и учен, чиито знания и опит не са използвани добре във времето, в което и живял. За нас той винаги ще е пример за това какво означава дълг и какво е да останем българи, каза още контраадмирал Михайлов.

 

Надя Вариклечкова.

 

Кратко слово изнесе и снахата на Иван Вариклечков Надя.

 

След това всички на церемонията почетоха паметта му с минута мълчание и падане на колене.
Венци и цветя бяха положени от името на областния управител Стоян Пасев, кмета Иван Портних, Варненска и Великопреславска митрополия, ОД на МВР – Варна, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на подводничарите, Военноморския музей и други.

Ставри Таргов

 

 

Коментари

Новини Варна