IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
16:21 | 12 юли 2019
Обновен: 00:31 | 10 април 2024

Над 80 доброволци се включиха в традиционната кампания „Лято без риск“ във Варна

По материала работи: Слав Велев
Над 80 доброволци се включиха в традиционната кампания „Лято без риск“ във Варна

Над 80 доброволци от клубовете към общинската  дирекция „Превенции“ се включиха в традиционната кампания „Лято без риск“. Изданието е 11 поред и е за превенция на рисковото поведение сред деца и младежи. Тази година то се реализира на територията на общинския спортен комплекс в Морската градина и алеите пред него. Там доброволците раздаваха превантивни и информационни материали в различни направления - превенция на употребата на наркотични вещества, превенция на трафика на хора, превенция на рисково сексуално поведение , разпространение на ХИВ/СПИН и превенция в интернет средата.

 

Това, което са научили през годината нашите доброволци, ще го споделят със свои връстници и с гости на града, обясни Светлана Коева, директор на дирекция „Превенции“ към Община Варна.

 

„С всяка следваща година се увеличават доброволците, които имат желание да влязат в клубовете. В града разполагаме с около 250-300 много добре обучени млади хора, които работят по метода връстници обучават връстници“ , каза още Коева.

 

Младежите отговаряха на въпроси и се допитваха дали хората са запознати с последиците от рисковото поведение.

 

„Все повече млади хора започват да употребяват наркотици, даже не говоря в случая за цигари и алкохол, говорим за марихуана, стимуланти, това е един сериозен проблем и според мен това, което доброволците правят е смислено , защото те дават информация на хората,  с която те могат да се предпазят“ , убедена е Коева.

 

„За тези 5 години главно съм работил с ученици в гимназиален курс и да, има. Почти Всеки трети е употребявал психоактивни вещества“, потвърждава стряскащата статистика и доброволецът Павло Славов.

 

Доброволците обърнаха и сериозно внимание на една от големите опасности в съвременния свят.

 

„Трафикът на хора е модерната форма на робство, тя засяга абсолютно всички хора – от малки деца до възрастни хора“, каза доброволецът Доротея Витанова.

 

Доброволците и техни приятели участваха и в спортни инициативи като турнир по футбол и народна топка като целта е да представят спорта като алтернатива на рисковото поведение.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна