Отбелязаха 65 г. от възстановяването на българския подводен флот
Кап. І ранг Камен Кукуров: Има необходимост от поне 2 подводници в нашите ВМС
Публикувана: 18 Aug 2019 | 14:43

С тържествена церемония пред паметника на подводничаря в Пункт за базиране – Варна, бяха отбелязани 65 г. от създаването на 8-ми дивизион подводни лодки и възстановяването на подводния флот на България.

 

„Ето, че на този ден 18 август, ние отново сме тук, на родния пирс. На пирса от който започваха и на който завършваха нашите рейдове в третото измерение. На пирса, на който прекарахме хиляди безсънни нощи в бойни дежурства, вахти, зарядки на акумулаторни батерии. На пирса, на който минаха най-хубавите години от нашия живот – нашата младост“, каза кап. I ранг от резерва Станко Станков - председател на Съюза на подводничарите.

 

Началникът на щаба на ВМС капитан I ранг Камен Кукуров заяви, че  в стратегията на правителството и на Военноморските сили съществува идеята за възстановяване на подводното плаване на България.


„Гарантирам, като един от ръководителите в работните групи по стратегическия преглед, че е залегнала необходимостта от поне две подводници във ВМС на Република България. Ние ще остояваме това наше искане и определено във визията за развитието на Военноморските сили ще бъде възстановяването на подводното плаване“, добави кап. І ранг Кукуров.

 

Последният командир на подводницата "Слава" сподели, че можем да се гордеем с подводния ни флот през годините.  


„Славно е това, че издържахме толкова години без нито една жертва в морето. Че сме си изпълнили абсолютно всички задачи, че няма провалени плавания. Не сме оставяли материална част в морето и това, че идеята за подводното плаване е жива. То само по себе си е славно“, разкри още Камен Кукуров.

 

Кап. І ранг Кукуров подчерта, че идеята за възстановяването на подводното плаване е жива и именно отбелязването на такива годишнини припомня великата слава на подводния ни флот.

 

Емил Дамянов

Снимки ФЕЙСБУК

Коментари ( 0 )