Все повече европейци избират да учат руски език (СНИМКИ)
Варненският свободен университет "Черноризец Храбър" приема ХI Международна квалификационна школа
Публикувана: 19 Aug 2019 | 15:09
Изп. директор на фонд "Русский мир" Владимир Кочин (вляво) получава наградата си от президента на ВСУ „Черноризец Храбър“ доц. д-р Красимир Недялков.

Откри се ХI Международна квалификационна школа "Съвременни педагогически технологии в обучението по руски език като чуждестранен", която е сред най-успешните проекти на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" и фонд "Русский мир". За церемонията пристигна изпълнителният директор на фонд "Русский мир" Владимир Кочин, а самата школа се провежда под патронажа на председателя на настоятелството на Варненския свободен университет проф. д.ик.н Анна Недялкова и президента на ВСУ доц. д-р Красимир Недялков. Присъстваха още ректорът проф. д-р Петър Христов и вицепрезидентът Яни Янев, както и Владимир Климанов – генерален консул на Руската федерация във Варна, Олга Широкова – зам.-директор на Представителството на Россътрудничество в България, Лилия Христова – директор на дирекция "Образование и младежки дейности" в община Варна,  Надя Кантарева-Барух – директор на Издателство "АзБуки" при МОН, проф. д.п.н. Раиса Богданова – ръководител на Управлението за възпитателна работа на Руския държавен педагогически университет „Ал. Херцен“ в Санкт-Петербург, а също и преподаватели от различни български университети и училища с изучаване на руски език.

„В Европейския съюз руският език е №1 – говорят го 120 млн. души, а втори е немският – 90 млн.  Едва трети е английският със 70 млн. говорящи. Това е показателно, а оценката е на ЕС, а не наша, руска. Варненският свободен университет "Черноризец Храбър" е нашият първи и любим партньор в България. Преди 10 г. открихме руския център, имаме много програми заедно“, посочи изпълнителният директор на фонд "Русский мир" Владимир Кочин, който припомни, че е 300 млн. души в света владеят или разбират руски език, а в Западна Европа изучаването му бележи ръст от 5%, като в Източна Европа интересът към него се възстановява.

„Интересът към руския език действително расте в България. Ние сме свързани и исторически, и всякак. Искам да пожелая на присъстващите във форума спорна работа и да им върви по вода. Езикът ви не е лесен, но го научих, не съм филолог, завърших международни отношения“, добави на чист български език Владимир Климанов – генерален консул на Руската федерация във Варна и припомни хубава българска поговорка: „Пилците се броят наесен!“.

 

С български фолклор и хляб и сол гостите бяха посрещнати в Руския център от любезните домакини. Тази година научният колектив на Школата, под ръководството на проф. д-р Галина Шамонина – директор на Департамента за чуждоезиково обучение и следдипломна квалификация и на Руския център на Варненски свободен университет е носител на престижната награда „Варна“ в областта на хуманитарните науки, присъдена от Общинския съвет.

Владимир Климанов – генерален консул на Руската федерация във Варна, беше посрещнат в Руския център с хляб и сол.

 

За 11-ото издание на форума във Варненския свободен университет пристигнаха млади русисти от осем страни и 12 университета. В събитието ще се включат Белградския университет (Сърбия), Брестския държавен университет (Белорусия), Будапещенския университет „Лоранд Етвьош“ (Унгария), Миланския университет (Италия), Педагогическия университет на Полша, Руския държавен педагогически университет „Ал. Херцен“ и Университет „Масарик“ в  Чехия. България е представена от преподаватели и студенти на Варненски свободен университет, Софийския университет, Нов Български университет, Пловдивския и Шуменския университети.

 

По време на школата ще се проведе кръгла маса на тема "Младите русисти - важна част от Русский мир", на която модератор ще бъде домакинът на събитието - проф. д-р Галина Шамонина. За участниците и гостите е подготвена богата културна програма.

 

През изминалите  11 г. има 619 випускници от 30 европейски и азиатски университети, 156 форума както и 47 публикации, споделящи добри практики и опит от участниците. Това е школа от европейски тип, насочена към изграждане на посочените в докладите на Европейския съюз умения на младия специалист: комплексно решаване на проблеми; критично мислене; креативност и иновативност; управление на хора; умения за справяне с новите технологии; портфейл от езикови компетентности и координирани усилия. Това посочи президентът на ВСУ „Черноризец Храбър“ доц. д-р Красимир Недялков и благодари на всички, които са подкрепили този проект през годините и продължават да го подкрепят.

Той и проф. д.ик.н Анна Недялкова бяха наградени от Владимир Кочин за дългогодишното сътрудничество. На свой ред и изпълнителният директор на фонд "Русский мир" беше отличен от академичното ръководство на ВСУ „Черноризец Храбър“.

 

Текст и снимки Борис Проданов

 

Още по темата: Руските туристи винаги са обичали Българското Черноморие

 

 

 

Коментари ( 0 )