IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
14:33 | 17 септември 2019
Обновен: 19:17 | 17 април 2024

Николай Костадинов: Следващите големи промени ще бъдат в „Кайсиева градина“

Това, което направихме през последните четири години, е видимо и съвсем не е малко

По материала работи: Борис Проданов
Николай Костадинов: Следващите големи промени ще бъдат в „Кайсиева градина“

Район „Владислав Варненчик“ вече не прилича на това, което беше преди 10 г. Освен видимите резултати предстоят и много други промени. Това, което сме успели до момента благодарение на съдействието на общината и на кмета Иван Портних, не е малко. Това заяви кметът на район „Владислав Варненчик“ Николай Костадинов в предаването „Европейска Варна“ с водещ Емил Дамянов.

 

Той посочи, че една от главните слабости на района са били основните артерии и проблемите около инфраструктурата. Някои от тях вече са напълно решени, а пример за това е облагородяването на IV микрорайон.

 

Николай Костадинов добави, че следващите големи промени ще бъдат в „Кайсиева градина“, където ремонтните дейности ще бъдат извършени по-лесно, защото подземните комуникации са подменени.

 

Районният кмет припомни, че към този момент са ремонтирани основните булеварди – „3-ти март“, „Януш Хунияди“, „Св. Елена“, „бул. Константин и Фружин“, а до седмица ще започне и ремонтът на един малък участък от бул. „Св. Елена“ до бул. „3-ти март“.

 

„Средствата за уличната мрежа са основен проблем като всичко останало, когато стане въпрос за бюджетиране. Успяваме да подредим приоритетите си така, че нещата да придобият облик“, заяви той, като добави, че по-голямата част от средствата за облагородяването на района са по европейски програми, но и немалка част от тях са от бюджета на общината. И припомни, че основните булеварди са  ремонтирани с европейски средства, а за IV микрорайон – около 8 милиона от разходите са поети от европейски средства, а останалите 3 – от общинския бюджет.

 

Кметът на район „Владислав Варненчик“ добави, че 47 детски площадки в района са изцяло ремонтирани по време на двата мандата на Иван Портних като кмет на Варна. „Има проблем с опазването им, но намираме решение, защото получаваме много сериозна обществена подкрепа. Една част от хората проявяват нетърпимост към вандалстването“ – каза още Николай Костадинов и заяви, че предстоят ремонти на училищни дворове в две учебни заведения и в 3 детски градини.

 

Николай Костадинов каза, че над 20 блока в района са кандидатствали за получаването на безвъзмездни финансови средства по Наредбата за отпускане на безвъзмездна финансова помощ за облагородяване на околоблоковите пространства.

 

Кандидатстването става с попълване на документи, като трябва да бъде спазена формата по наредбата и провеждане на събрание на етажната собственост със съответния дневен ред. По думи на Костадинов трябва да е спазен надлежно седемдневният срок за информиране на етажната собственост. „Трябва да имаме покана от общността. Там разясняваме на хората подробно за наредбата и начина, по който трябва да протече събранието.“

 

След провеждане на събранието хората нямат краен срок, но финансовите средства са ограничени,  следователно, препоръчително е по-ранното кандидатстване.

 

По негови думи жилищните общности могат да кандидатстват за всякакви придобивки, които да придават различен облик на междублоковото пространство, озеленяване и цветя, като обаче е задължително да се заложи трайна растителност, защото според наредбата има 3- годишен срок за устойчивост.

 

След като дадена етажна собственост кандидатства, нейният проект минава през комисия. „Има комисия, назначена от мен като районен кмет, в която присъствие има и определен от кмета на общината колега. Досега няма нещо, което не сме одобрили. Сумата е до 5 хил. лв., като тя включва разходи само за материали, а трудът трябва да се положи от общността“ – уточни той.

 

Районният кмет увери, че през следващите бюджетни години също ще има финансиране по тази наредба, така че тези, които не са успели да кандидатстват досега, ще имат тази възможност отново.


По отношение на културната дейност районният кмет сподели, че читалището в района е едно от най-дейните в цяла Варна и това става явно от целогодишната му дейност. Около 3 млн. лв. са отделени за ремонта на културната институция.

 

Костадинов припомни, че до края на следващата година предстои да бъде завършен и новият спортен комплекс. „Може би до края на годината съоръжението ще има видим облик. Стадионът  ще бъде страхотен спортен комплекс. Той ще може да се ползва свободно. Може би само футболните игрища ще бъдат платени, и то само в определен интервал за късните часове. Ще имаме и спортна зала“ – каза той.

 

Освен участъка от бул. „Св. Елена“ предстои ремонт и на второстепенна улици в I микрорайон, като в най-скоро време ще бъде взето решение коя точно да бъде тя.

 

Николай Костадинов допълни, че в „Кайсиева градина“ вече има 5 нови паркинга, като в момента се работи по изграждането на още 3.  Районният кмет добави, че поради спецификата на района не може да бъде направена една голяма зона за отдих и поради тази причина остава вариант да бъдат изградени няколко, но с по-малки размери, които ще се впишат добре на фона на ремонтираните спортни площадки и училищни дворове.

 

Цялото интервю: "Европейска Варна" , 16.09.2019

Коментари

Новини Варна