IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Общество
11:43 | 24 септември 2019
Обновен: 17:50 | 15 март 2024

Европейската нощ на учените с атрактивна програма във Варна

Вижте детайлите за нощта на 26 и 27 септември

По материала работи: Слав Велев
Европейската нощ на учените с атрактивна програма във Варна

И тази година Варна, заедно със стотици градове от цяла Европа България се включва в Европейската нощ на учените. На 26 и 27 септември любознателните варненци и гости на града могат да изберат да участват в част от програмата. Предвидени са повече от 150 събития, които ще се проведат на над 50 места в градовете Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Долна Митрополия, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, София, Стара Загора и Тръстеник, на борда на научноизследователския кораб “Академик”, в родопската теснолинейка по маршрута Септември-Велинград и в единствената в България изследователската миниподводница РС-8В. През 2019 г. България се включва в тази инициатива за 13-та поредна година благодарение на два проекта, финансирани от Европейската комисия по дейностите “Мария Склодовска-Кюри”, единият от които е REFRESH. Целта на Европейска нощ на учените е да докаже, че наука има навсякъде около нас и е еднакво важна за всички ни, независимо от възраст и занятие, а учените са хора с изключително вълнуващи професии.

 

Регионалният организатор на събитието е Институт по океанология - БАН и неговите асоциирани партньори: Община Варна; ЦПЛР-НАОП „Николай Коперник", Варна; Етнографски музей, Варна към Регионален Исторически Музей, Варна; Институт по рибни ресурси- ССА, Варна; Регионална библиотека „Пенчо Славейков", Варна; Фондация „Иноватор"; Университетски ботанически градини към СУ „Св. Климент Охридски"- София, Варна и Балчик; Фондация „Университет за деца" – клон Варна както и деца и техните преподаватели от ОУ „Георги Сава Раковски", Варна; ОУ „Свети Иван Рилски", Варна; ДЦДМУ „ Св.Йоан Златоуст", Варна. За варненци са предвидени два поредни дни– 26 и 27 септември и три локации. Събитието тази година е посветено на 150-тата годишнина на Българска Академия на Науките, 35 години НИК „Академик”, 100 години от създаването на Международния астрономически съюз и 45 години от откриването на първата експозиция в Етнографски музей, Варна към РИМ – Варна.

 

На 26 септември на борда на НИК „Академик“, най-смелите и обичащи предизвикателствата на морето бъдещи, настоящи и бивши морски изследователи и мореплаватели ще имат възможност да разгледат постерната изложба „35 години НИК „Академик“.

 

На 27 септември ще бъдат представени паралелни събития в две локации – Централен вход на Морска градина и ЦПЛР-НАОП „Николай Коперник“, които ще се превърнат в мини панаир на науката с щандове с демонстрации, експерименти, научни дискусии и пряко участие на публиката. Посетителите ще могат да се докоснат до единствената в България изследователска миниподводница РС-8В и да се запознаят отблизо с работата на подводните изследователи. Всички посетители ще могат да участват в две томболи за спечелване на награди. Първата томбола ще бъде организирана за тези, които попълнят въпросника-анкета по време на Нощта, втората е игра-томбола, организирана от ИО-БАН: „Пътешествие в света на науката”.

 

Варненската драма стяга премиера „Само за жени“ и не само

 

Коментари

Новини Варна