IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
14:41 | 2 октомври 2019
Обновен: 18:44 | 21 април 2024

Варненският зоопарк отбеляза Световния ден на пеликана

В сезона на миграциите зачестява нуждата от помощ на пострадали птици

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

Световният ден на пеликана бе отбелязан и във Варна. На 2 октомври редица инициативи по цял свят целят да обърнат внимание върху опазването на застрашеното пернато. В България пеликанът е изключително рядка птица и е включен в „Червената книга“ като изчезващ вид.

 

„Може би повечето хора знаят, че пеликанът е емблема на Варненския зоопарк и една от най-любимите птици на посетителите", каза уредникът на зоокъта Нора Люцканова. При нас се оглеждат два вида - розов и къдроглав пеликан. Гостите ни имаха възможност да получат повече информация за живота на животното и интересни факти за човката му, размаха на крилете. Тъй като започват миграциите им, тепърва се очакват сигнали за пострадали или паднали птици, които биват донасяни и обгрижвани в зоокъта. Желаещите да видят атрактивното хранене на пеликаните във варненския зоопарк, могат да го направят всеки ден в 11:3“, допълни зоологът.

 

 

 

 

Къдроглавият пеликан е една от най-големите птици с дължина 160 – 183 cм, размах на крилата 290 – 345 cм и тегло от 7,25 – 15,0 кг. Различава се от своя събрат – розовия пеликан, по къдравите си пера по тила, от където идва и името му, сивите крака и сребристо-бялото до сиво (а не чисто бяло) оперение. През зимата възрастните къдроглави пеликани сменят цвета си от сребристо-сив на кремав или кафяво-сивкав. Недостигналите зрялост птици са сиви и не разполагат с розово петно на главата като при младите бели пеликани. Костите на огромния клюн и на целия скелет имат множество кухинки, пълни с въздух, което ги прави леки, без да намалява здравината им. Къдроглавият пеликан е защитен вид от 1962 г. Той е включен в Червената книга на застрашените видове от 1985 г. Той е един от видовете, за които се прилага Споразумението за опазване на афро-евразийските мигриращи водолюбиви птици (AEWA). Предприети са усилия за опазване на вида, особено в Европа. Въпреки че обикновено гнездят на земята, къдроглавите пеликани гнездят и върху платформи, поставени с цел насърчаване на размножаването им в Турция, Гърция, България и Румъния. Създадени са и плотове над водни басейни в Гърция и България, както и някои електропроводи са маркирани или демонтирани в зони в непосредствена близост до колонии на пеликани. В Азия също са предприети мерки за опазването им, но там е много по-висок процентът на бракониерство, стрелба и унищожаване на местообитанията, което прави и усилията за опазването им много по-трудни.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

 

 

 

Следващиото голямо предаване на капачки ще е напролет

Коментари

Новини Варна