IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
15:01 | 10 октомври 2019
Обновен: 23:55 | 5 април 2024

Няма да затварят варненския зоокът по време на ремонта

7 дни в седмицата животните ядат 7 различни храни

По материала работи: Слав Велев
снимка: Пламен Гутинов

Поредна силна година откъм посетители отчита варненският зоопарк. Това каза в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Иван Барбов директорът Иванка Стоянова. 140 000 души са посетили варненския зоопарк от началото на годината. 300 000 лв. до момента са приходите. За цялата минала 2018 година са били 200 000 лв. До голяма степен това се дължи и на повишените цени на входния билет. Голям интерес са проявили варненци и към събитията, които е организирал зоопаркът. Най-голям е бил празникът на 1 юни. Храненето на животни с ледени близалки, пресни плодове, зеленчуци и празниците на отделните животни също са се радвали на голям интерес от страна на варненци и гостите на града. Контактната зона, която е единствена по рода си в българските зоопаркове също събира много посетители. Хората могат да погалят, да нахранят животните и под зоркото око на специалисти, да им се порадват. За много от идващите деца това е първият близък контакт с животно, различно от котка и куче. Имало е много чужденци, макар да не се води статистика, поради липсата на отделни цени за българи и чужди граждани.

 

Новите животни и бебетата

Новите обитатели са двойката нанду и три вида фазан – диамантен, колхидски и златен, с което колекцията от вида се обогатява. „По план не предвиждаме да увеличаваме колекцията, тъй като има изисквания всяко животно да има достатъчно площ. Все пак имаме на разположение 23 декара. Радваме се на много бебета. 27 бозайника и 60 малки птици се появиха на бял свят през тази година. Имаме бебета кенгуру, шотландско пони, 5 вълчета, черни муфлончета, лопатари и др“, каза още Иванка Стоянова.

 

Среща на зоопарковете

Преди седмици Варна бе домакин на 12-те зоопарка. Акцентите от срещата - освен 11-те зоопаркове и варненския аквариум, гости са били и двата частни зоокъта – в Бургас и Горица. Освен място, на което хората могат да разгледат животните отблизо, зоокътовете са и спасителни центрове за бедстващи животни. „Обучаваме и повишаваме нивото на екологична култура на хората. На семинар гост бе Валери Георгиев – началник отдел „Биоразнообразие“ в Министерството на околната среда и водите. Засегнахме европейската директива за диви животни, гледани в плен и др., както и обсъдихме добри практики. Освен на хартия, ние си имаме ел. регистър, на който се вижда кое животно колко трябва да яде всеки ден. 7 дни в седмицата нашите животни ядат 7 различни храни. На тези форуми правим и размяна на животни. Преди ремонта, варненският зоопарк се въздържа от вземане на нови животни. По-скоро ще се наложи да предоставим за временно отглеждане на наши екземпляри от други зоопаркове“, отбеляза още директорът.

 

Ремонт

Ремонтът, който предстои ще  струва 1 200 000 лв., отпуснати от фонд за градско развитие за Северна България. Предстои промяна на местообитанията на големите котки, на приматите, както и  промяна на входа и на детската площадка. В първия етап ще се извърши  ремонт на площите на големите котки. Има готови проекти. Върви се към разрешително на строеж. Във втория етап ще има реконструкция и модернизация на местообитанията на вълци и малък хищник (от по-дребните) животни. Ще има още два вида примати и всичките ще бъдат премествени на сегашната поляна за събития.  Входът ще влезе малко навътре. Ще има кафене, а вероятно и магазинче за сувенири. Предвижда се зона почивка и сцена (там, където сега са маймуните).

 

Не се предвижда затваряне на зоопарка по време на ремонта. Поетапно ще се ремонтира. Ще се спазят всички изисквания за запазване живота и здравето на обитателите и на посетителите. „Тъй като няма традиции в ремонтите на зоопаркове у нас, трудно се намира архитект, който да проектира новите местообитания така, че да спази всички условия за отглеждане на диви животни. Друго усложнение е фактът, че Варненският зоопарк е висторическото ядро на Морската градина и всеки ремонт се нуждае от разрешително – от Паметници на културата и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Минаваме през тежки процедури. Иска ми се до края на следващата година да е готов ремонтът“, отбеляза Стоянова.

Залесителна кампания

По отношение на скорошната залесителна кампания директорът на зоопарка каза: „На 8 октомври се отзоваха около 40 млади хора, които  с ентусиазъм разкопаха, оплевиха и почистиха зоопарка. Засадихме 10 дървета – липа и ясен, дарение  от Теодора Димитрова. Премахнахме 7 опасни тополи с помощта на Гражданска защита. От октомври новото работно време на зоопарка е от  9 до 16. 30  ч. Тогава последно може да се купи билет и в 17.00 да се напусне зоопарка. Единственият почивен ден е 1 януари“.

 

Предстоящи събития

По думи на директора, в края на месеца на Хелоуин ще има празник и ще бъдат нахранени животните с тикви. Посетителите ще чуят повече за тази диетична храна. В миналото тя се е ползвала като сочен фураж за храна на животните, богат на витамин Це и аминокиселини. „Тя е любим зеленчук за  всички тревопасни, птиците, а маймуните обичат семките и бъркат вътре, за да си ги набавят. За хищниците  тя ще бъде пълна с месо. Имаме кухня за приготвяне на храна за животните. Нужна е преди всичко за малките маймунчета и за тревопасните. Община Варна отпусна средства за дооборудване на тази кухня. По Коледа ще засадим голяма елха“. Все още има неосиновени питомци. Ламата Президент се е сдобила с двама осиновители – магазин и доставчик на фураж. Осиновяването не значи да си вземете животното в къщи, а финансово подпомагате зоопарка.

 

Спасителен център

43 животни са минали през спасителния център. Повече от половината са пуснати в естествената им среда. Някои от тях обаче са трайно увредени и зоопарка остава техен постоянен дом. „Имаме 23 щъркела, 7 от които от тази година. Наскоро докараха ранен пеликан. Много често хората питат – защо държите щъркелите? Защото те са увредени и вече не могат да полетят. За птиците желаещите да помогнат трябва да позвънят на зеления телефон на РИОСВ. Ние трябва да имаме протокол за настаняване от екоинспекцията“.

 

Мечката Свобода

Баба Меца, която вече е на 30 г. е на променен хранителен режим, за да натрупа мазнини за зимата. „Понякога обаче тя ни изненадва като заспива рано и се събужда по Коледа - особености на възрастта и на промените в климата“ – допълни Иванка Стоянова.

Ели Маринова

 

Снимки Пламен Гутинов и Ели Маринова

Коментари

Новини Варна