Четвърти рожден ден отбеляза Дневен център "Слънчевата къща"
Родител: Обществото ни става все по-толерантно към хората с увреждания
Публикувана: 14 Oct 2019 | 12:09
снимки: Пламен Гутинов

4 години от създаването си отбеляза Дневният център "Слънчевата къща". От 2015 г., Сдружение „Семеен център-Мария“ управлява социалната услуга Дневен център за пълнолетни лица с увреждания, държавно делегирана дейност, с капацитет 25 младежи с комплексни нужди -  понастоящем 15 от семейства и 10 от ЦНСТ. Това каза управителят Румяна Йорданова. В момента при нас са настанени 24 младежи, които са навършили пълнолетие – 11 момичета и 13 момчета. Със специалната подкрепа на Община Варна, екипът работи по програми за въздействие и създава условия за грижа, отговаряща на ежедневните и рехабилитационните им потребности, както и от организация на свободното време. „Слънчевата къща“ е единствен по рода си дневен център за младежи с множествени увреждания във Варна. Извоюван с протести, репортажи и неотстъпчивост от страна на родители, за него работят специалисти, експерти, доброволци и дарители.

 

„Все по-толерантно става обществото ни към хората с увреждания. Това сподели Диана Маркова, майка на дете с церебрална парализа. Тръгнахме от ниво  "под нулата", когато те бяха изолирани в домове, далеч от останалите. Хората вече разбират, че не е нужно сълзливо отношение към тези деца, а съпричастие, съдействие. Доказват го десетките успешни дарителски кампании. Мога да се похваля със стабилен приятелски кръг, в който и ние, и детето се чувстваме комфортно. Безкрайно съм благодарна на специалистите от Слънчевата къща за отношението и грижата към дъщеря ми“.

 

Елеонора Хаджиева също е родител на дете, което ползва услугите на центъра и споделя, че е щастлива сина ѝ да намери в него естествено продължение на училището за незрящи в Аспарухово, което е завършил. „Той няма търпение да съмне, за да дойде тук и да се срещне с новите предизвикателства и задачи, които са му подготвили. В Слънчевата къща има добри и сърдечни хора, истински отдадени специалисти, които осмислят ежедневието на младежите с увреждания“.

 

„Този център бе създаден, освен за да помогне на младежите, но и да даде глътка въздух на техните родители да работят и да правят важните за тях неща, каза Галя Койчева, която е една от създателките на центъра. С много любов, грижа и професионализъм продължаваме напред“.

 

Дияна Димитрова е ръководител екип и е само от 8 месеца в Слънчевата къща. „Младежите тук имат различни занимания, които да осмислят ежедневието им. Рехабилитатор се грижи за двигателните им упражнения всеки ден, месят питки, правят фигури от глина и после ги оцветяват според възможностите си, рисуват, учат празници и обичаи.

 

По време на празненството, по случай 4-тия рожден на Дневния център, бе представена и изложбата "Улови вятъра!". Рисунките са на младежи с множество увреждания, направени на морския бряг на с. Тюленово. Основните проблеми, които срещат екипите, заети в тази сфера е ниското заплащане, текучеството на кадри и малката площ. Центърът разполага с 5 стаи в един апартамент, но те са твърде тесни за 24 младежи. Някои от тях са в инвалидни колички, които не могат да се разминат по тесния коридор.

Вероятно неслучайно датата, на която е отворил врати центърът е денят на Света Петка Българска. Да закриля светицата всички младежи, които прекарват дните си в Слънчевата къща и да даде здраве и стоицизъм на екипите, които работят при трудни и различни условия!

Ели Маринова

снимки Пламен Гутинов

2100 квартири за даване под наем са регистрирани във Варна

Още от: Общество

Коментари ( 0 )