IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
11:47 | 21 октомври 2019
Обновен: 02:43 | 24 април 2024

Район "Одесос" отбелязва празника си на 23 октомври

Издадена е и книжка, посветена на на храмовете на територията на района

По материала работи: Слав Велев
Район "Одесос" отбелязва празника си на 23 октомври

 

Район „Одесос” ще отбележи за осми път своя празник с концерт „Талантите нямат възраст-8” . Събитието ще се състои в зала 1 на Фестивалния и конгресен център на 23-и октомври, сряда, Началото  на концерта е 18.00 ч.  В програмата са включени разнообразни изпълнения на Варненска вокална формация „Одесос”, Клуб по танци “Стар Денс”, Арменски танцов състав „Гаяне Марашлиян“ към Народно Читалище  „Свети Саркис 2007“, Танцов ансамбъл при СУ “Елин Пелин”.  Концертът е със специалното участие на една варненска музикална легенда Теди Генев.

 

По традиция вече е издадена и книжка.  Тази година тя е посветена на храмовете на територията на района. Представени са 9 християнски, два католически, два еврейски, арменски и два мюсюлмански храма. Те са архитектурни паметници, но и придават неповторим облик на района. В страниците на предишните издания бяха представени сгради - паметници на архитектурата и културата, туристическите забележителности, видните личности и почетните граждани, местното самоуправление от първите години, сега са показани и местата, въплъщение на вярата и духа-храмовете, казват от администрацията.

 

Празникът на третия по население район на Варна се отбелязва за 8-и път, след като с решение на Общинския съвет на града през 2012-а г. за него бе определена датата 23-и октомври. Датата не бе избрана случайно. Тя се смята за начало на местното самоуправление във Варна. През 1878 г. в териториалните граници на днешния район „Одесос” са назначени първите български административни и съдебни власти- Временен градски съвет, Окръжен управителен съвет и Окръжен съдебен съвет. Каним гражданите и гостите на Варна да споделим празника!

 

Коментари

Новини Варна