IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
12:41 | 23 октомври 2019
Обновен: 03:26 | 26 март 2024

Изграждат уникален център за работа със стволови клетки във Варна

Европари ще помогнат до 5 години да се случи пробив в клиничното им приложение

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

Модерен център за работа със стволови клетки ще бъде изграден с европари до 5 години във Варна. Това каза пред журналисти проф. д-р Христина Групчева, зам.-ректор "Научна дейност" към на МУ-Варна. Проектът е спечелен от Медицинския университет във Варна. Търси се ръководител на новия център, който ще бъде избран чрез международен конкурс. Кандидатът трябва да има академични и научни постижения и връзки с индустрията. Той ще сформира екип от 6 специалисти по биология на стволовите клетки. МУ-Варна е първата българска институция, спечелила конкурса "Ръководител от ЕНП". Проектът с наименование "TRANSTEM", предвижда създаване на ново научно направление към Научно-изследователския институт на МУ-Варна, направление по биология на стволови клетки. Стойността му е 1,5 млн.евро и е за срок от 5 години, с начало октомври 2019 г.

 

Най-популярният начин за извличане на стволови клетки продължава да е чрез пъпна връв, която желаещите семейства замразяват за определено време. Засега твърде скъпа остава технологията на превръщане на мастна клетка (взета в реално време) в стволова.

 

До момента във Варна са извършени над 100 трансплантации на костен мозък и около 140 трансплантации на лимбални стволови клетки от пациент и от донори. Според  специалистите 90% от случаите резултатите са уникални. Сред пациентите има прогледнали хора, потърсили помощ при пълна слепота, които след трансплантацията вече четат книги и улесняват живота си.

 

"Във всички органи на  човешкото тяло има различно количество стволови клетки. Те са в състояние да възстановят зрелите клетки в съответния орган. Чрез този проект ние целим да привлечем специалист, който да допълни и надгради съществуващия човешки потенциал в областта на регенерацията", каза директорът на Научно изследователския институт към МУ-Варна проф. Антон Тончев.

 

 

Към момента в МУ-Варна има три научни екипа, чието поле на изследвания са стволовите клетки в различни органи. Преди три години МУ-Варна привлича проф. Игор Резник от университет в Йерусалим. Проф. Резник, който е координатор на настоящият проект, е специалист по костно-мозъчни стволови клетки. До момента професорът и неговият екип са извършили над 100 трансплантации на стволови клетки в УМБАЛ "Св. Марина", предимно при хематологични заболявания. Започнали са клинични изпитания за използването на костно-мозъчни стволови клетки при автоимунни заболявания като множествена склероза. По думи на проф. Резник, проектът на МУ-Варна не само ще допринесе за развитието на клиничните аспекти на приложение на стволови клетки, които вече се прилагат в УМБАЛ "Св. Марина", но ще надгради научните изследвания в тази област на медицината, както в България, така и в региона.

 

Друг научен екип, ръководен от проф. Христина Групчева, въвежда трансплантация на консервирана амниотична мембрана през 2005 г., и работи върху култивирането на собствени и донорски лимбални стволови клетки от 2014 г. Така в базата на МУ-Варна се лекуват заболявания, които водят до роговична слепота. През последните две години са извършени над 120 процедури и е спасено зрението на много пациенти. Третият екип е този на проф. Антон Тончев, специалист по стволови клетки в мозъка. Той и неговите колеги са пионери в България в това поле на регенеративната медицина. Дори и при възрастните в определени зони на мозъка се откриват стволови клетки, които са в състояние да образуват нови нервни клетки. Поради нарастващия брой заболявания, които протичат със загуба на нервни клетки, на мозъчните стволови клетки се възлагат големи надежди те да открият нови терапевтични хоризонти в неврологията и психиатрията.

 

Екипът от специалисти, който ще застане зад този проект със сигурност ще помогне да настъпи пробив в клиничното приложение на стволовите клетки. Това са очакванията на медиците, работещи в тази област в МУ Варна.

Ели Маринова

Снимки авторът

 

Експерти предлагат концертна зала и културен център на мястото на Дупката във Варна

Коментари

Новини Варна