IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
14:13 | 18 ноември 2019
Обновен: 05:19 | 15 април 2024

Варненски деца изучиха професиите отблизо

Второкласници от варненското СУ “Неофит Бозвели“ проведоха открит урок по предприемачество

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

Открит урок по предприемачество на тема: "Професиите в нашето семейство" се проведе в СУ „Неофит Бозвели“ във Варна. Учениците от ІІ "а" клас имаха задачата да разпознават различните професии и да определят тяхното значение. Според организаторите това ще им помогне да осъзнаят как семейството спомага за развитието на местната икономика, как родителите печелят пари и задоволяват своите потребности.

 

„Учениците ще се учат да разпознават различните видове професии, ще разказват за професиите на своите родители, какво те работят, ще осъзнаят, че образованието е  много важно за бъдещия избор на професия и че всеки труд трябва уважение и че всяка професия е важна, значима  и необходима. Това каза Флора Великова, класен ръководител на ІІ "а" клас в СУ “Неофит Бозвели“. 

 

Децата показаха завидни знания и конкретика за това – какво работят собствените им родители. Момченце от класа сподели, че майка му и баща му работят в завод за фолио – съответно като спедитор иначалник цех. Малка госпожица уточни, че майка ѝ е домакиня вкъщи, а баща ѝ - строителен работник. На открития урок присъстваха и родители, които разказаха за своите професии. Един от татковците, присъстващи на събитието разказа „Моята работа се свежда до това, когато корабът излезе от корабозавода, да остане в една камера, за да могат да се извършват по него различи ремонти. При мен работят всякакви специалисти и може след години да се видим там с тези деца, вече пораснали“. След занимателните игри, второкласниците изработиха книга с професиите и получиха грамоти за участие. Инициативата е част от Световната седмица по предприемачество, която се провежда от 18-и до 24 ноември.

 

снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна