IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Общество
10:13 | 9 декември 2019
Обновен: 01:44 | 24 април 2024

Преглеждат безплатно за туберкулоза във Варна до 13 декември

Това е четвъртата кампания „Седмица на отворените врати” от началото на годината

По материала работи: Ставри Таргов
Преглеждат безплатно за туберкулоза във Варна до 13 декември

Седмица на отворените врати ще има до 13 декември в Специализираната болница за активно лечение по пневмофтизиатрични заболявания във Варна, съобщи управителят доц. д-р Христо Ганчев.

 

Всеки може да се прегледа безплатно тук, без направление от общопрактикуващия си лекар.

 

За 2019 г. това е четвъртата кампания „Седмица на отворените врати”, която се осъществява в изпълнение на националната програма за превенция и контрол на туберкулозата, съобщават от Министерството на здравеопазването. През годините проявата е доказала своята ефективност за повишаване обществената информираност по отношение на заболяването и за предоставяне на безплатен достъп до медицински услуги.

 

През кампаниите през март, юни и септември 2019 г. общо анкетирани са 6 793 души, а на 4 654 в риск  са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Открити са 69 души с туберкулоза и 185 с латентна туберкулозна инфекция. На всички се прилага безплатно лечение и химиопрофилактика.

 

По време на проведените за периода 2009 г. - септември 2019 г. кампании анкетираните за туберкулоза са 121 523 души. Диагностицираните и насочени за лечение са 1 311. Други 4 643 са открити с латентна туберкулозна инфекция и са обхванати с химиопрофилактика.

 

През „Седмицата на отворените врати“ на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На хората в риск се провеждат допълнителни прегледи и изследвания. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията, съобщават още МЗ.

 

Ставри Стефанов

Коментари

Новини Варна