IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Избрано
13:17 | 7 януари 2020
Обновен: 16:59 | 23 април 2024

ВМС откриха новата учебна година със зрелищни демонстрации (СНИМКИ)

По материала работи: Слав Велев
ВМС откриха новата учебна година със зрелищни демонстрации (СНИМКИ)

С водосвет и военен ритуал беше открита новата учебна година във военните формирования на Военноморската база, дислоцирани в Пункта за базиране. Командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов поздрави моряците с началото на учебната година. Водосвет отслужи свещеник от Варненската и Великопреславска митрополия.

 

След края на официалната церемония бяха отработени показни занятия. Военните моряци демонстрираха своите умения при изпълнението на задачите по подготовка на кораба за бой и поход, прехвърляне на леки товари и поща между кораби, развръщане на водолазен полигон и практически водолазни спускания, борба с възникнал пожар и евакуация на личен състав с използване на вертолет AS565MB „Пантер” от състава на Военноморските сили.

 

Това е поредният цикъл на подготовка. Ние поддържаме постоянно ниво на подготовката на екипажите и на бойната ни готовност. От нас се изисква да бъдем готови за работа в различни условия, по различни направления и по всяко време, каза контраадмирал Кирил Михайлов.

 

По думите му броят на ученията е почти същият като миналата година с тази разлика, че за тази са планирани двойно повече дни на море.

 

„Ако миналата година тактическото учение на единичния кораб се извършваше за един ден, то тази година занятията са планирани за 2 дни. Така се дава възможност на екипажите да живеят на корабите, да работят и в тъмната част на денонощието, защото голяма част от задачите и упражненията, които изпълняват, са през нощта. Ние трябва да сме готови да изпълняваме задачи при всякакви метеорологични условия“, категоричен е контраадмирал Михайлов.

 

Достигането на една способност не значи, че тя е вовеки, тя трябва да се поддържа, особено когато става въпрос за работа в сложна среда, с техника, която изисква много знания и умения. Това означава непрекъсната подготовка на екипажите за експлоатация на техниката, усъвършенстване способностите на личния състав, усвояване на нови тактики.

 

От думите на командира на ВМС стана ясно също, че екипажите ще започнат своята подготовка на новите минни ловци от Нидерландия през юли.

 

„Очакваме да започне процесът по усвояването на корабите.  Група от ВМС направи оценка на състоянието им преди МО да вземе решение за придобиването им“, каза още командирът на ВМС.

 

Според контраадмирал Михайлов корабите са били в период на консервация, а след тяхното получаване предстои и процесът по правилното им разконсервиране и въвеждане в експлоатация, а паралелно с това ще върви и подготовката на екипажите.

 

Пряка заплаха за страната ни от ситуацията с Иран няма. Това каза още командирът на Военноморските сили, запитан от журналисти.

 

На всеки е ясна географията, Иран не е наш непосредствен съсед, но наши кораби плават в тези води, каза командирът на ВМС, като припомни, че в Ирак има български военнослужещи, които са част от небойната мисия на НАТО и са там, за да обучават иракските военнослужещи.

 

Сигурността в световен мащаб е разклатена впоследствие на всички тези събития и за това съществуват въоръжените сили, за да гарантират сигурността на България, каза още контраадмирал Михайлов.

 

Елисавета Илиева

Снимки: Пламен Гутинов

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна