IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
10:44 | 15 януари 2020
Обновен: 11:06 | 21 април 2024

125 години от рождението на Гео Милев отбелязва едноименното училище

С богата програма учениците от варненското школо ще уважат своя патрон

По материала работи: Слав Велев
125 години от рождението на Гео Милев отбелязва едноименното училище

125 години от рождението на своя патрон отбелязва днес  Средно училище   „Гео Милев ”- Варна.  С  цялото си творчество и живот Гео Милев категорично заявява своите човешки и граждански позиции и заплаща за това  с живота си. Как трябва да е живял човек, който си отива едва 30 годишен, за да остави толкова дълбока и светла диря в историческата и културна памет на народа? За това ще говорят днес учениците в тържествения час на класа посветен на патрона.  По традиция денят започна  с поднасяне на венец пред бюст- паметника на поета в двора на училището. Всяка година децата носят все повече цветя, с които отрупват    паметника на Гео Милев. Цяла седмица възпитаниците на училището  се подготвят за патронния празник. Те са изработили постери, албуми и презентации за живота на поета. Учениците от първи до четвърти клас  са подредили празнично класните стаи. Най-малките  са подготвили рецитал по стихове за деца на Гео Милев и Леда Милева, а учениците от четвърти клас - изложба с илюстрации по стихове на двамата творци. Третокласниците  участват в  традиционен конкурс за най-хубаво стихотворение, посветено на поета.

 

Фото-изложба на тема „Символите на училище Гео Милев“ са  подредили големите учениците от клуба по интереси „Да се знае и помни“. Те са отделили специално място на спомените на първия директор Петър Петров  за това как името на поета става име на училището. В изложбата е показан  твореца    Минчо Ляпчев- бивш учител, оставил на  училището бюст- паметника на Гео Милев,   неговия портрет и първата емблема  на СУ „Гео Милев“. Във фоайето на училището е подредена  изложба от ученически творби посветени на поета.  Учениците са изработили табла със снимки и  много информация за неговия живот и творчество, илюстрации на негови творби, както и емблематичния портрет с кичур над едното око. Учениците  от VІI до ХІІ клас  за четвърти път ще отбележат  празника с посещение на театрален спектакъл. Те ще гледат „Двубой” на Иван Вазов в Драматичен театър „Стоян Бъчваров”- Варна. Патронният празник ще завърши с тържествен концерт под наслов  „Мечти претворени в творчество“. Директорът на училището Албена Павлова по традиция ще връчи  грамоти на най-изявилите се през годината ученици, които  са се класирали на призови места в състезания, турнири и фестивали.

 

Четете още

СУ „Гео Милев” показва историята си в снимки на възпитаници от няколко поколения

Коментари

Новини Варна