IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
11:27 | 27 януари 2020
Обновен: 02:48 | 20 април 2024

Черноморската скумрия е изчезнала, твърди учен

Вече ги няма и два вида есетри от река Дунав

По материала работи: Борис Проданов
Черноморската скумрия е изчезнала, твърди учен

Черноморската скумрия, която се срещаше в Черно море, вече я няма, защото популацията й се е изчерпала. Това каза в интервю хидробиологът и ихтиолог Пенчо Пандъков, цитиран от БГНЕС.

 

Освен скумрията са изчезнали и два вида есетри, които са се срещали в р. Дунав, посочва хидробиологът и подчертава, че наред с тези видове има и такива, които са застрашени от изчезване.

 

„От 6 вида есетри в р. Дунав – два са изчезнали вече, три са критично застрашени и един вид е само застрашен. Това са еволюционно най-старите и атрактивни риби. А от гледна точка на стопанския риболов и едни от най-ценните. От тях се добива скъпо струващият черен хайвер“, обяснява Пандъков. 

 

Пред сериозна заплаха е и оцеляването на змиорката. По думите му същите проблеми имаме с типичните обитатели на чистите реки – балканската кротушка, двата вида гулеши, щипоците – балкански, български, голям и обикновени щипок.

 

„Имаме особен проблем с опазването на рибите, особено с мигриращите групи риби. Блокирали сме голяма част от техните миграционни коридори и това възпрепятства тези видове да достигат до местата, където се размножават или хранят. Най-много страдат миногите, които са почти изчезнали. Има само единични свидетлства от последните 30 г. от река Дунав, като става дума за индивиди, които са размножени в румънски или сръбски реки“, казва в заключение Пандъков.

 

Прочетете още: В студа на борсата във Варна вадят хубава риба

Коментари

Новини Варна