IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Общество
12:41 | 10 февруари 2020
Обновен: 22:34 | 27 март 2024

Връщаме на Италия още 74 контейнера с отпадъци

Лабораторните изследвания са показали, че боклуците не съдържат токсични материали

По материала работи: Ставри Таргов
В брифинга участваха апелативният прокурор Владимир Чавдаров(в средата), директорът на Териториалната митническа дирекция "Северна морска" Соня Трифонова и заместник-директорът на ОД на МВР - Варна Андрей Ангелов. Снимка авторът

Постъпили са заявки от двама превозвачи за реекспорт на общо 74 контейнера с отпадъци, складирани на пристанище „Варна запад“. Това съобщи на брифинг апелативният прокурор Владимир Чавдаров.

 

От 54 от тях са взети лабораторни проби за анализ, като вреден за здравето на хората товар не е констатиран, добави той. Останалите 20 са в процес на оглед, като всеки момент се очакват и резултатите от направените проби. Ако корабите за реекспорт акостират навреме, утре ще започне товаренето на контейнерите, увери апелативният прокурор.

 

Той припомни, че през миналата седмица 28 от контейнерите бяха освободени и отплаваха с кораб към италианската фирма, която ги бе изпратила при нас. Общият брой на контейнерите на „Варна запад“ е 127, като се очакват нови заявки за реекспорт на оставащите количества отпадъци.

 

Снощи във Варна е акостирал нов кораб, превозващ по документи гориво. Става дума за RDF отпадъци, които се горят законно в специализирани инсталации, обясни прокурор Чавдаров.

 

Те са докарани тук от изпращач, който е различен от този за досъдебното производство на „Варна запад“. Отпадъците ще бъдат насочени за изгаряне в лицензираната инсталация в Златна Панега. Техният получател е различен от този във воденото досъдебно производство, обобщи Владимир Чавдаров.    

 

RDF се получава след предварително третиране на твърдите отпадъци директно от камиона за боклук и разделянето им в две фракции – горима и негорима. В случая става дума за горими(обикновено смес от хартия и пластмаса), които са опаковани във вакуумирани бали.


Ставри Таргов
 

 

Коментари

Новини Варна