IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
14:20 | 12 февруари 2020
Обновен: 20:52 | 8 април 2024

Въвеждат прагови стойности на чистота на морето

Изменя се Наредбата за опазване на околната среда в морските води

По материала работи: Слав Велев
Въвеждат прагови стойности  на чистота на морето

Правителството прие изменение и допълнение на Наредбата за опазване на околната среда в морските води. Промяната е свързана с въвеждане в българското законодателство на изискванията на Директива (ЕС) 2017/845 и на Решение (ЕС) 2017/848, свързани с прилагане на по-опростен и по-съпоставим подход за оценка на състоянието на морската околна среда.

 

В резултат от прилагането на изменението и допълнението на Наредбата се очаква по-добро планиране и остойностяване на мониторинга и мерките за постигане на доброто състояние на морската околна среда, устойчиво развитие и продуктивност на морските екосистеми, обезпечаване на устойчиви нива и възпроизводимост на морските ресурси.

 

Според Решение (ЕС) 2017/848 броят на критериите, на които държавите членки трябва да извършват мониторинг и оценка, следва да бъде намален, а за останалите следва да се приложи основан на риска подход, за да могат държавите членки да съсредоточат усилията си върху основните видове антропогенен натиск, които засягат водите им. И накрая, критериите и тяхното използване следва да бъдат допълнително уточнени, включително като се предвидят или определят прагови стойности, като по този начин стане възможно в морските води на Съюза да бъде измервана степента, в която е постигнато добро екологично състояние.

 

Правителството върна Рейдовата кула на Варна

Коментари

Новини Варна