IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
16:07 | 27 февруари 2020
Обновен: 00:01 | 24 април 2024

Деца от Варненска област рисуваха България на компютър

Как виждат родината, показаха млади таланти в състезание, организирано от РУО и ОУ „Цар Симеон I“

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

„България – древна и млада“ бе предизвикателството, което Регионалният инспекторат по образование Варна, заедно с ОУ „Цар Симеон I“ отправиха към ученици от 1 до 7 клас. За седма поредна година се проведе Регионалното състезание по информационни технологии, посветено на Националния празник на България.

Учениците демонстрираха умения за работа с приложен софтуер. Изразиха своята любов към родината, стремеж към познаване на нейната история и природа. Състезанието премина на два етапа: училищен и регионален. Участваха ученици от: ОУ „П. Р. Славейков“, ОУ „Добри Чинтулов“, ОУ „Стефан Караджа“, ОУ „Цар Симеон I“, СУ „Любен Каравелов“, СУ „Димчо Дебелянов“, II ОУ „Иван Вазов“ – гр. Провадия. Финалът бе поставен на 26 февруари с награждаването  на призьорите от старши експерта по математика в РУО Варна Лилия Стойчева от името на Началника на РУО Варна - Венцеслава Генова. Клуб за художествено слово „Любословие“ към ОУ „Цар Симеон I“  поздрави присъстващите ученици, учители, родители с композицията „България е детска хубава рисунка“, класирана на първо място в XIX  Регионален ученически конкурс „Моята България“. Директорът на училище „Цар Симеон I“, което е съорганизатор и домакин -  Стоянка Велянова поздрави победителите като им отправи посланието да продължат да носят добродетелите на хората, борили се за благото на Отечеството. Пожела на всички участници още по-големи успехи, които неминуемо освен личен празник, са и прослава на училището.

 

„С лесни програми като Paint може да се започне и в предучилищна група. Това каза Милена Гинева, която е част от журито и преподавател на ученици от 1 до 4 клас. Инструментите тогава се овладяват лесно, но моториката на ръката все още е неразвита, затова им е трудно. От друга страна тези умения (да контролират мишката) помагат и при писането на ръка и при чертането по математика. Дигиталните изкуства все повече навлизат достойно сред традиционните. Пример за това са илюстрациите към книги и анимационните филми. Техническата трудност се овладява в часовете и при самоподготовка. Зависи от възможностите и на самата програма. По отношение на творчеството - за мен то е талант, опит и труд. При по-малките деца от 1-2 клас началото започва с помощта на възрастен (учител, родител). Нужно е на децата да се даде начален тласък, да им се даде увереност и подкрепа“, допълни още Милена Гинева.

 

„Учениците в по-ранна възраст трябва да бъдат особено внимателни при употребата на компютрите и дигиталните технологии, каза директорът на ОУ „Цар Симеон I” Стоянка Велянова. Веднъж запознали се с мишката, децата трябва да я употребяват за създаване на красова и усвояване на нови знания и то под зоркия поглед на възрастен човек – родител или учител. Те трябва да знаят, че Интернет не е безопасно място за тях и веднъж влезли в Мрежата, не бива да бъдат прекалено доверчиви“, допълни директорът.

 

Предизвикателствата пред по-малките ученици бе да нарисуват на компютър България – така, както я виждат. По-големите деца използваха презентации с ползване на текст и снимки. За всички участници – победители в отделните възрастови групи и допуснати до Регионалния кръг бяха подготвени плакети, грамоти, сертификати и награди. Остана и нещо невидимо след края на награждаването – вдъхнатата увереност в сърцето на всяко дете, че то може, успяло е, ще се справи и ще опита пак да твори. Защото то това е и основната мисия на училището. Да дава знания, да пали искрата на творчеството и да провокира добро.

Ели Маринова

Снимки авторът

Коментари

Новини Варна