IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Община Варна
19:33 | 20 април 2015
Обновен: 20:01 | 22 април 2024

Обявяват Тубдиспансера в ликвидация

Планът е пациентите да бъдат преместени в УМБАЛ „Света Анна“, от болницата обаче не искат

По материала работи: Борис Проданов
Обявяват Тубдиспансера в ликвидация

Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания във Варна да бъде обявена в ликвидация и дейността й да бъде преустановена. Това предложение ще бъде разгледано утре на заседание на постоянната комисия по здравеопазване към Общинския съвет. То е внесено от съветниците от групата на „СДС – ДА“.

 

Мотивите са свързани с тежкото финансово положение на Тубдиспансера. В момента неговите задължения възлизат на близо 450 000 лв. От тях 145 000 лв. са дългове към фирмата доставчик на храна за болните,  95 000 лв. за заплати и осигуровки, 93 000 лв. за медицински консумативи, 10 400 лв. за вода, 9800 лв. електроенергия и т.н. В предложението се иска дълготрайните материални активи и оборудването на Тубдиспансера да бъдат прехвърлени на УМБАЛ „Света Анна“, където да бъде разкрито специализирано отделение за активно лечение, превенция и контрол на туберкулозата. Предвижда се и.д. управителят доц. д-р Христо Ганчев да бъде освободен от длъжността, а на персонала да бъдат връчени предизвестия за прекратяване на трудовите договори. Срокът на ликвидацията да е 18 месеца от вписването на промяната в Търговския регистър при Агенцията по вписванията, се казва още в предложението, което ще предизвика пореден бурен дебат в здравната комисия. 


Както е известно, варненският Тубдиспансер е в тежко състояниеот години заради сгрешена методика за финансиране. Лечебното заведение получава по 30 лв. за преминал болен от републиканския бюджет вместо по 80 лв., колкото са реалните разходи. 


Във връзка с предстоящото му вливане в УМБАЛ „Света Анна“ потърсихме за коментар изпълнителния директор д-р Гален Шиваров. Ръководството на бившата Окръжна болница никога не е смятало за добър вариантът за разкриване при нас на туберкулозно отделение, сподели той. Запознат съм с мерките в оздравителния план на доц. д-р Христо Ганчев за Тубдиспансера. Неговата концепция е добра и може да изправи лечебното заведение на крака. Смятам, че трябва да му бъде даден шанс, обобщи д-р Шиваров.

 

Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна