IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Община Варна
13:56 | 20 октомври 2016
Обновен: 12:05 | 23 април 2024

Варна сред лидерите в превенцията на наркотиците

Основно се работи с ученици горен курс, защото са най-рисковата група по отношение на експериментите

По материала работи: Борис Проданов
Варна сред лидерите в превенцията на наркотиците

Варна прие 10-ата национална конференция по проблемите на превенцията на употребата и злоупотребата с наркотични вещества. На събитието се обменя опит по темата, бяха изнесени статистики за този бич на съвременното общество.

 

„Конференцията се организира всяка година в различен град на България. Инициативата е съвместна между Националния съвет по наркотични вещества и съответно Общински съвет по наркотични вещества. Тази година се организира във Варна. Основният акцент, който ще се представи до края на деня са добрите практики на колегите от 27-те центъра в страната. Основно се работи с ученици горен курс, защото са най-рисковата група по отношение на експериментите”, обясни Светлана Коева, директор на дирекция „Превенции” в община Варна.

 

Варна представя програмата за превенция на употребата на наркотични вещества сред ученици от 8-ми до 12 клас. Тя е въведена вече в 8 от варненските училища и предстои да бъде разширена през следващата година в още 3, където учат над 80% от учениците в горен курс. Отделно общината в града ни е сред най-активните и водещите в превенциите, защото са обхванати не само наркотичните вещества. Ангажирани са добре подготвени ученици-доброволци, които оказват сериозна помощ на връстниците си. От лекциите, които те изнасят пред своите съученици могат да идентифицират проблема.

 

„Ние сме първите в България, които осъществяваме такива програми. Имаме и шанса, че сме в град, в който има специалисти, които са приели това като лична кауза“, каза още Светлана Коева.

 

Още по темата: 15-16-годишните у нас водят по използване на анаболи в ЕС

Коментари

Новини Варна