IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Община Варна
12:45 | 21 март 2017
Обновен: 14:18 | 25 април 2024

Съдия изнесе лекция в търговската гимназия във Варна

Темата бе „Що е административно правосъдие? Компетентност на административните съдилища в Република България“

По материала работи: Ставри Таргов
Съдия изнесе лекция в търговската гимназия във Варна

Лекция на тема „Що е административно правосъдие? Компетентност на административните съдилища в Република България. Видовете административни актове и контрол за законосъобразност.“ изнесе съдия Даниела Недева във Варненска търговска гимназия пред ученици от XI-тите класове.

 

Това е четвъртата по тема лекция  от Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”, която Административен съд – Варна реализира през учебната 2016/2017 год. в партньорство с Варненска търговска гимназия.

 

Съдия Недева запозна младите хора с принципите на административното правосъдие, с последици от административните нарушения и административни наказания, с производствата пред съда, с възможностите за защита интересите на гражданите в често срещани житейски ситуации, в които се изискват минимални правни познания.

 

С редица примери от административни дела, съдия Недева изясни на учениците, как практически следва да подходят в различни ситуации - като ползватели на услуги, като страни в административното и съдебно производство. Учениците следяха с голям интерес лекцията и взеха активно участие в обсъждането на различните видове казуси.

 

На 5 април 2017 год. съдия Проданова ще представи пред учениците следващата тема, с която ще разшири знанията им за правомощията на Върховен административен съд и правата ни като граждани на ЕС.

 

Образователната програма е инициатива на Висш съдебен съвет и Министерство на образованието, за която има подписан 5-годишен договор за съвместно реализиране.

Черно море

 

Коментари

Новини Варна