IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Община Варна
16:25 | 15 ноември 2017
Обновен: 20:05 | 14 април 2024

С 90 000 лв. Варна ще помогне на наводнените Бургас и Камено

Дивидент в размер на 632 064 лв. ще бъде събран от търговските и акционерни дружества със 100% общинско участие в капитала

По материала работи: Борис Проданов
Снимка Пламен Гутинов

ПК „Финанси и бюджет“ към Общински съвет – Варна, проведе изнесено заседание в Икономическия университет. Ректорът на ВУЗ-а проф. Пламен Илиев благодари възможността студенти и преподаватели да се запознаят на място с работата на местната власт.

 

С единодушно свое решение съветниците предоставиха на финансова помощ от общинския бюджет за възстановяване на щетите и за подпомагане на пострадалите от наводнението в Бургаско в края на октомври. Одобрено беше предложението на кмета Иван Портних на община Бургас да бъдат дадени 80 000 лв., а на община Камено – 10 000 лв. Припомнено беше, че през 2014 г., когато беше наводнението в кв. „Аспарухово“ именно община Бургас беше сред първите, които подаде ръка на Варна за ликвидиране на последствията от трагедията.

 

Осигуряването на средства за ремонтни дейности на пътя Варна – Добрич също беше одобрено от комисията. От общинския бюджет ще бъдат отпуснати до близо 5000 лв. с ДДС за полагане на хоризонтална маркировка на пътната отсечка, попадаща в границите на града.

 

Дивидент в размер на 632 064 лв. ще бъде събран от търговските и акционерни дружества със 100% общинско участие в капитала. „Пазари“ ЕАД ще внесе 404 736 лв. при 527 000 лв. печалба, от „Обреди“ ЕООД ще бъдат удържани 89 856 лв. (117 000 лв. печалба), а от Двореца на културата и спорта (ДКС ЕАД) – 137 472 лв. (179 000 лв.). 

 

Комплексът за социални услуги получи одобрение на средствата за увеличаване на длъжностите. Предстои комисията по структури да разгледа и гласува предложените от администрацията щатни бройки.

 

Комисията даде разрешение да бъдат дофинансирани 6 училища, за да бъде обезпечено функционирането през новата учебна година на 9 маломерни и 3 слети паралелки на територията на община Варна. Спортното училище „Г. Бенковски“ отново ще получи субсидия за наем на залата по спортна гимнастика, от която всяка година излизат десетки шампиони.

 

Мостово финансиране ще бъде осигурено за 5-те варненски района по програмата, осигуряваща социални услуги в домашна среда „Личен асистент“ за хора с увреждания и лица над 65 г.

 

Два екопроекта също получиха зелена светлина от комисията. Единият е за разработване/актуализация на общинските програми за качеството на атмосферния въздух във Варна. Другият е Сhanger Cargo Bike („Товарно колело, променящо града“) – морската столица се включва в инициатива за опазване на околната среда, която по света се реализира с велосипеди за малки пощенски пратки и малогабаритни товари.

 

Борис Проданов

 

Още по темата: Подготвят мерки срещу замърсения въздух във Варна

Коментари

Новини Варна